ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 400 ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 15ΕΤΙΑΣ!
Η λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες που συμπεριλαμβάνει και τους πέντε Έλληνες δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Clinical Investigation» και βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αντικειμενικά στοιχεία. Συγκεκριμμένα η λίστα στηρίζεται σε δεδομένα της βάσης Scopus και είναι μια ανάλυση της απήχησης του δημοσιευμένου ερευνητικού έργου των 15.153.100 επιστημόνων που δημοσίευσαν τουλάχιστον μια εργασία κατά το διάστημα 1996-2011. Η απήχηση αυτή υπολογίζεται από το συνολικό αριθμό αναφορών του έργου των επιστημόνων στην επιστημονική βιβλιογραφία και έναν δείκτη που προσδιορίζεται από τον αριθμό των αναφορών και την παραγωγικότητα.. Οι πέντε συμπατριώτες μας, μεταξύ των κορυφαίων, που τιμούν την Ελλάδα, είναι οι:
- Γιώργος Χρούσος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Αγία Σοφία και κάτοχος του Fred Conrad Koch Award 2014. Είναι ο συχνότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Έχει συγγράψει πάνω από 700 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και έχει 67,000 ετεροαναφορές.
- Παύλος (Paul) Αλιβιζάτος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και υποψήφιος για το Nobel Χημείας 2013. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 ερευνητικά άρθρα και έχει περισσότερες από 60.000 αναφορές στο έργο του.
- Γιώργος Γιανκόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron (και το καλύτερα αμειβόμενο στέλεχος υγείας στον κόσμο!). Στο πλαίσιο των μελετών που διενεργεί έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα.
- Ιωάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Stanford (και συντάκτης της παρούσας μελέτης). Το άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine με τίτλο “Why most Published Research Findings are False” (2005) είναι το πιο πολυδιαβασμένο (most downloads) στην ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Επιστήμης και χαρακτηρίστηκε από την Boston Globe "instant cult classic".
- Πάνος Δελούκας, Καθηγητής Καρδιαγγειακής Γενωμικής στο Queen Mary University of London. Το 2011 βρέθηκε στην 5η θέση των πιο σημαντικών επιστημόνων, βάσει αξιολόγησης του οργανισμού Thomson Reuters, έχοντας συμμετοχή στις 10 ερευνητικές δημοσιεύσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή. Διαθέτει πάνω από 200 δημοσιεύσεις και μετρά πάνω από 17.000 ετεροαναφορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου