Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΩΣ Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;



Για το συγκεκριμένο θέμα έχει αναφερθεί πρώτος ο Ιπποκράτης, λέγοντας: "Όλα τα νοσήματα ξεκινούν από την ψυχή".


Πέραν πάσης αμφιβολίας, η διαταραχή της ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας και κυρίως το άγχος, το στρες, ο φόβος και τα αρνητικά συναισθήματα είναι η κοινή βάση ανάπτυξης των διαταραχών υγείας. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους και στρες, όλα τα κύτταρα του σώματος βιώνουν, ως κοινωνία, μια κατάσταση πολέμου και γι' αυτό βρίσκονται σε επιφυλακή, παίρνοντας θέση άμυνας. Τούτο συμβαίνει διότι, όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο, κινητοποιείται συνολικά για να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει. Σε αυτήν την περίοδο του αυξημένου άγχους και στρες, βασικά οργανικά συστήματα, όπως το ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό, το νευρικό κλπ., αναστέλλουν τη λειτουργία τους, εμποδίζοντας γενικώς την ανάπτυξή μας, μέχρι να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος.
Η πραγματική αιτία του άγχους και του επακόλουθου στρες είναι η κυτταρική μνήμη (υποσυνείδητο), όπου αποθηκεύονται όλες οι αρνητικές και θετικές μνήμες και πληροφορίες που έχουμε συλλέξει. Οι αρνητικές αναμνήσεις που είναι αποθηκευμένες στην κυτταρική μνήμη καθοδηγούν το σώμα να αντιδράσει με το άγχος και διαδικασίες στρες για να αμυνθεί. Αυτός ο τύπος αντίδρασης (αντίδραση "μάχης, ή φυγής") βρίσκεται καταγεγραμμένος στον αρχέγονο εγκέφαλο, ως κοινός τύπος αντίδρασης σ’ έναν επικείμενο κίνδυνο για όλα τα έμβια όντα και έχει μετατραπεί από μηχανισμός άμυνας, που να εξασφαλίζει την επιβίωση από πραγματικούς κινδύνους, σε μηχανισμό καταστροφής για τον άνθρωπο, αφού αφορά κυρίως υποτιθέμενους και φανταστικούς κινδύνους.
Στην κατάσταση άγχους και στρες πλήττεται συνολικά ο οργανισμός με συνέπειες και οργανικές επιπτώσεις σχεδόν σε όλα τα οργανικά συστήματα. Έτσι έχουμε κυρίως: Νευροψυχικές διαταραχές, δερματικές διαταραχές, εκδηλώσεις από τους μύες και τις αρθρώσεις, διαταραχές του καρδιαγγειακού, γαστρεντερικές διαταραχές, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές από το αναπαραγωγικό, το ανοσοποιητικό κ. ά. Όλοι οι ειδικοί  οι ασχολούμενοι με την υγεία, έπειτα από πολυάριθμες έρευνες παγκοσμίως, συμφωνούν πλέον ότι η πρώτη αιτία που δημιουργεί τις ασθένειες είναι το άγχος και το συνοδό στρες και γενικότερα η ψυχοσυναισθηματική διαταραχή. Έχει αποδειχθεί πως, αν ο άνθρωπος παραμένει σε κατάσταση ψυχοσυναισθηματικής ανισορροπίας, άγχους και στρες για πολύ καιρό, στο 95% των περιπτώσεων θα ακολουθήσει κάποια ασθένεια.
Παρακάτω δείτε μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία: Οι αγχώδεις διαταραχές είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, που επηρεάζει 40 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω (το 18% του πληθυσμού των ΗΠΑ) και κοστίζουν στις ΗΠΑ περισσότερο από $ 42 δισεκατομμύρια τον χρόνο, σχεδόν το ένα τρίτο των $ 148 δισεκατομμυρίων της χώρας για τις συνολικές δαπάνες για την ψυχική υγεία, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από την ADAA (The Journal of Clinical Psychiatry, 60 (7), Ιούλιος 1999). Σύμφωνα με την Π.Ο.Υ., η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο παγκοσμίως, σε 5 χρόνια θα είναι η 2η σοβαρότερη ασθένεια στον κόσμο και μέχρι το έτος 2030 προβλέπεται να γίνει η σοβαρότερη ασθένεια στον κόσμο. Στις ΗΠΑ δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο δαπανώνται για αντικαταθλιπτικές αγωγές, αλλά τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας εκτιμούν ότι αποδίδουν μόνο στο 60% των περιπτώσεων. Το 2004 το University Medical Center που εδρεύει στο Ντάλας του Τέξας δημοσίευσε τα αποτελέσματα μίας έρευνας, στην οποία διαπίστωνε ότι οι περισσότερες θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από έναν επίδεσμο που απλά καλύπτει την πληγή και αυτό συμβαίνει γιατί αυτές κατατείνουν κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μίας ασθένειας και όχι της αιτίας που τη δημιουργεί.
Αυτό ακριβώς που είναι κοινός τόπος και έχει διατυπωθεί θεωρητικά από πολλούς και σπουδαίους επιστήμονες από όλον τον κόσμο, εμείς στο «Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο Ψυχικής Υγείας», τον Μάϊο 2017 στην Αθήνα, ήμασταν οι πρώτοι που το αποδείξαμε τεκμηριωμένα. Και συγκεκριμένα ότι η «Κοινή Βάση όλων των νοσημάτων είναι η νοητική-ενεργειακή ανισορροπία».

Δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω το σχετικό βίντεο της προαναφερθείσας διάλεξης:

Δρ ΔΑΥΡΟΣ: ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2017 (ΒΙΝΤΕΟ)
 
Στον παρακάτω σύνδεσμο δείτε μία από τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας των ψυχικών διαταραχών σήμερα:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου