Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ



Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος και αυτοί είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, που αποτελεί και τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου και είναι πολύ πιο συχνός στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι η Ελλάδα. Έτσι, είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή του δέρματος, που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε σημεία του σώματος που δεν είναι εκτεθειμένα.

Με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων συνεχίζει να αυξάνεται. Αριθμούμε παγκοσμίως περισσότερες από 2 εκατομμύρια περιπτώσεις δερματικών καρκίνων κάθε χρόνο, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν το μελάνωμα. Έτσι, το ένα τρίτο του συνόλου των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους και ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο, που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος, φτάνει τις 66.000. Η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φαίνεται να σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο, δηλαδή, τις διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, την ηλιοθεραπεία με σκοπό το μαύρισμα του δέρματος κ.λ.π, οι οποίες και είναι συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Γενικώς, μείζονος σημασίας θέμα για την ανάπτυξη και την τελική έκβαση των καρκίνων του δέρματος είναι η πρόληψή τους.  Έτσι, ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα, όσο και για τους μη μελανωματικούς καρκίνους και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση της επίπτωσης του μελανώματος, που αποτελεί και την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, όπως και των σχετιζόμενων με αυτό θανάτων. Σημαντικότερο όλων είναι βέβαια το γεγονός ότι η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών, είναι εύκολο να γίνει πολλές φορές με μία απλή κλινική εξέταση, που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας και τις περισσότερες φορές να αποβεί σωτήρια για τη ζωή.

Όσον αφορά τους μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος, αυτοί είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη κακοήθεια στον λευκό πληθυσμό, ενώ η επίπτωσή τους διαρκώς αυξάνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος ρυθμός ετήσιας αύξησής τους στον λευκό πληθυσμό στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία είναι 3-8% από το 1960 και μετά. Κρίσιμης σημασίας, σχετικά με την πρόληψη των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος, είναι η έγκαιρη διάγνωση της λεγόμενης ακτινικής υπερκεράτωσης, δηλαδή, μίας προκαρκινικής βλάβης που οφείλεται κυρίως στην ακτινοβολία και αυτό πρέπει να γίνει, όπως είναι φυσικό, πριν την εξέλιξή της σε ακανθοκυτταρικό ή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

 

Με δεδομένο, ότι ο η πιο αποτελεσματική και αποδοτική μέθοδος πρόληψης, που υπάρχει σήμερα, είναι αυτή που ασκείται στα πλαίσια της Βιοηλεκτρομαγνητικής Ιατρικής, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, μέσω αυτής, παρέχεται σε όλους μας η τεραστίας σημασίας δυνατότητα να αποφύγουμε κυριολεκτικά αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο από καρκίνο, δηλαδή, αυτόν του δέρματος.

 

Δείτε σχετικά (κάνοντας "κλικ") στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου