Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ, ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ




Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων οφείλεται στο κάπνισμα που συνδυάζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Εμφανίζεται κατά πέντε φορές πιο συχνά στους άνδρες και σε τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις εμφανίζεται επάνω στις φωνητικές χορδές, αλλάζοντας τη χροιά της φωνής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή έγκαιρα στον γιατρό και τελικά να σωθεί. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον καρκίνο του πνεύμονα, ο καρκίνος του λάρυγγα οφείλεται σχεδόν πάντοτε στο κάπνισμα, που σημαίνει ότι ο καρκίνος αυτός μπορεί να αποφευχθεί, αν κάποιος δεν ξεκινήσει το κάπνισμα ή το κόψει έγκαιρα.

Στην καρκινογένεση του καρκίνου υου λάρυγγα σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη συγκεκριμένου τύπου ογκογονιδίου, το οποίο όταν ενεργοποιηθεί, υπό την επενέργεια κάποιου καρκινογόνου παράγοντα, δημιουργείται η πρωτογενής καρκινική εξαλλαγή των κυττάρων που τελικά νοσούν. Ως οι πιο σημαντικοί καρκινογόνοι παράγοντες για τον καρκίνο του λάρυγγα θεωρούνται ο καπνός του τσιγάρου και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Επίσης, είναι γνωστό ότι η βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο εξαρτάται από τον συνολικό χρόνο καπνίσματος, αλλά και από τη συνολική ποσότητα καπνού που καταναλώθηκε, όπως και η βλάβη που προκαλεί το αλκοόλ εξαρτάται κυρίως από την συνολική ποσότητα που καταναλώθηκε. Εξ άλλου, έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα σε συνδυασμό με την κατάχρηση αλκοόλ πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα. Άλλοι λιγότερο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του λάρυγγα θεωρούνται: Η γαστροφαρυγγική παλινδρόμηση, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, η εισπνοή αμιάντου και σκόνης ξύλου, καθώς και οι ακτινοβολίες.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου, όπως και του καρκίνου γενικώτερα, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην καλή εξέλιξη της υγείας του πάσχοντος, αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη ίασή του. Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση, κατά την κλασική Ιατρική, μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: Το ιατρικό ιστορικό, τη σωστή αξιολόγηση των συμπτωμάτων, την κλινική εξέταση, την ενδοσκοπική εικόνα, τον απεικονιστικό έλεγχο ( U/S – CT – MRI ) και τις εργαστηριακές εξετάσεις (κυτταρολογικές και ιστολογικές). Όμως, ως η καλύτερη μέθοδος πρόληψης, όπως επίσης και η πιο ακριβής και αποτελεσματική μέθοδος πολύ πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και εκτροπής του καρκίνου του λάρυγγα, καθώς και των άλλων νοσηρών καταστάσεων, θεωρείται η μέθοδος μέσω ειδικών σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων.

 

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (κάνοντας "κλικ") σχετικό περιστατικό:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου