Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΚΤΟΥΡΙΑ



Η συχνουρία είναι ένα από συχνότερα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος και ο όρος υποδηλώνει αυξημένο αριθμό ουρήσεων κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Φυσιολογικά, η λειτουργική χωρητικότητα της κύστης είναι περίπου 400 ml, ο δε ημερήσιος αριθμός ουρήσεων είναι 5-6, αλλά κατά τη συχνουρία ο αριθμός των ουρήσεων είναι πάνω από 8 το 24ωρο και η ποσότητα των ούρων μικρότερη από 200 ml κάθε φορά. Ο όρος νυκτουρία υποδηλώνει ότι το άτομο ξυπνά περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύκτας για να ουρήσει.

Η συχνουρία-νυκτουρία στους άνδρες μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη του προστατικού αδένα, όπως και διευρυμένο προστάτη. Μπορεί, επίσης, να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως μπορεί και να προκύψει από την κατανάλωση πάρα πολλών υγρών, ή να είναι συνέπεια μεγάλου άγχους. Ειδικότερα στους άνδρες οι πιο συχνές αιτίες για τη συχνουρία-νυκτουρία αφορούν σε διαβήτη και σε προβλήματα με τον προστάτη. Όσον αφορά τον διαβήτη έχουμε πολυουρία, δηλαδή συχνή ούρηση, με μεγάλο όγκο ούρων, λόγω της αχρησιμοποίητης γλυκόζης που αποβάλλεται μέσω των ούρων. Όσον αφορά τις διαταραχές του προστάτη, έχουμε συχνουρία-νυκτουρία επειδή ένας αυξημένος σε όγκο προστάτης μπορεί να πιέζει την ουρήθρα και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων και το γεγονός αυτό προκαλεί ερεθισμό στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, η οποία αρχίζει να συμπιέζεται, ακόμη και με μικρές ποσότητες ούρων, προκαλώντας έτσι συχνή ούρηση.

 

Δείτε σχετικά στον παρακάτω σύνδεσμο (κάνοντας "κλικ" επάνω του) χαρακτηριστικό περιστατικό, όπου σε άνδρα πάσχοντα με συχνουρία-νυκτουρία ανιχνεύεται ως αίτιο διαταραχή στον προστάτη και διορθώνεται αναλόγως:

 

ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ-ΝΥΚΤΟΥΡΙΑ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου