Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ!



Ο Δρ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ, ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ DNA, ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ...


Ο διακεκριμένος Έληνας επιστήμονας Δρ. E. Δερμιτζάκης είναι ο επικεφαλής της ομάδας που για πρώτη φορά «αποκρυπτογραφεί» το μη κωδικοποιητικό τμήμα του DNA στον καρκίνο. Έτσι οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν το μη πρωτεϊνικό προφίλ του καρκίνου, ανοίγοντας ένα νέο, ανεξερεύνητο πεδίο για την πιο ολοκληρωμένη κατανόηση και κατ' επέκταση τη θεραπεία του καρκίνου.
Αν και η γενετική προέλευση του καρκίνου έχει μελετηθεί διεξοδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν το ρόλο των μη κωδικοποιητικών περιοχών του γονιδιώματος στον καρκίνο, που αποτελλούν και το 98% του γονιδιώματος. Στο τμήμα αυτό, που αποτελείται από μη πρωτεϊνικές αλληλουχίες, ομάδα γενετιστών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) με επικεφαλής το Δρα Εμμανουήλ Δερμιτζάκη ανέπτυξε τη μεθοδολογία και μπόρεσε να ταυτοποιήσει 2 είδη μεταλλαγών στο DNA ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη αυτής της κλίμακας για να εξεταστεί το μη-κωδικοποιητικό τμήμα του γονιδιώματος ασθενών με καρκίνο. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν επηρρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου και όχι απλώς την προδιάθεση για την εμφάνισή του. Το όφελος σε βάθος 5ετίας από την έρευνα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό: «Θα είμαστε κοντά στην ανάπτυξη του μη πρωτεϊνικού προφίλ του καρκίνου: εκτός από τις πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από τις πρωτεϊνικές αλληλουχίες, θα έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία από τις μη πρωτεϊνικές (ρυθμιστικές) αλληλουχίες του μη κωδικοποιητικού τμήματος του DNA. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο ολοκληρωμένη η γνώση μας για την πρόγνωση, την ταυτοποίηση, αλλά και την εξέλιξη και τη θεραπεία του καρκίνου. Οι μη πρωτεϊνικές αλληλουχίες ρυθμίζουν τα επίπεδα έκφρασης των γονιδίων, στοιχείο που τις κάνει καλύτερους φαρμακολογικούς στόχους και θα είναι χρήσιμο στο μελλοντικό σχεδιασμό φαρμάκων» αποκαλύπτει χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου