Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...



ΑΦΟΥ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ "ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ" ΠΟΥ ΥΠΟΔΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ", ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ", ΠΡΩΤΟΙ ΝΑ ΤΗΝ "ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ".

Όταν είσαι δημόσια που έχεις σαν αντικείμενο να συλλέξεις τα δημόσια έσοδα, υποτίθεται ότι όσο "πονάς" να "οικονομήσεις" υπέρ του δημοσίου, άλλο τόσο "πονάς" και να "εξοικονομήσεις" πόρους... Αυτό όμως θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, εκτός από την Ελλάδα, ακόμη και την εποχή της κρίσεως. Γιατί στην Ελλάδα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου αποφάσισε να προχωρήσει σε αναζήτηση κτιρίου στο οποίο θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της. Έτσι η Γενική Γραμματεία επιθυμεί την ανεξαρτησία της γι' αυτό και αναζητά κτίριο το οποίο, όμως, σύμφωνα με την προκήρυξη που ανέβηκε στη «Διαύγεια» μπορεί να έχει ανώτατο μηνιαίο ενοίκιο της τάξης των 130.000 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει ο προϋπολογισμός ένα ποσό έως και 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για το κτίριο που θα μισθωθεί, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων της χώρας.
Είναι απορίας άξιον, ωστόσο, πώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή οι υπεύθυνοι για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, δεν απευθύνθηκε στην άλλη Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, αυτή της Δημόσιας Περιουσίας ή στο ΤΑΙΠΕΔ ή ακόμη και στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που έχουν στον έλεγχό τους το χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Εκεί θα μπορούσε να βρεθεί ένα κτίριο κατάλληλο να στεγάσει τις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται η κ. Σαββαϊδου ώστε να μην επιβαρύνονται τα δημόσια ταμεία με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Αλλωστε, εδώ και χρόνια δεκάδες κτίρια του δημοσίου ή των ασφαλιστικών ταμείων είναι άδεια και έχουν απαξιωθεί πλήρως. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι ασκούνται πιέσεις πολλές φορές από ιδιώτες που έχουν ακίνητα τα οποία ενοικιάζουν στο Δημόσιο ώστε αυτά να μην ξενοικιαστούν και να μη μεταφερθούν οι υπηρεσίες σε κρατικά κτίρια.
Να θυμίσουμε μόνο ότι πριν από τρία χρόνια η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατέθεσε κατάλογο με 20 ακίνητα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για κτίρια που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή είναι εθνικά κληροδοτήματα και τα οποία δεν έχουν για χρόνια μισθωτή, δεν αποδίδουν έσοδα, αντιθέτως μόνο ζημιές φέρνουν στους φορείς που ανήκουν. Τέτοια κτίρια είναι: Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ), Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ), Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ), Βουλής 6 (ΙΚΑ), Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ), Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ), Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ), Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών), Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ), Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ), Βουλής 2 (κληροδότημα), Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών), Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ), Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ), Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ), Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα), Στουρνάρη (κληροδότημα), Αναπήρων Πολέμου - Κολωνάκι (Κληροδότημα), ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας). Και φυσικά να μην ξεχνάμε το διαχρονικό σκάνδαλο με το κτίριο των πρώην καπναποθηκών του Κεράνη, στη Λ. Θηβών. Ενα κτίριο που αγοράστηκε το 1998, ανακαινίστηκε και κόστισε πάνω από 55 εκατ. ευρώ, παρ' όλα αυτά όμως παραμένει «φάντασμα». Σε αυτό το κτίριο εγκαταστάθηκαν στα… λόγια αρκετά υπουργεία ενώ τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν τα δικαστήρια του Πειραιά. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις και το σχέδιο θα ναυαγήσει εκ νέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου