Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ "ΙΣΟΤΗΤΑΣ" ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ!



Η μεγάλη κρίση της Ευρώπης και ειδικά της Ελλάδας υποδηλώνει την μεγάλη "αρρώστια" της σύγχρονης ανθρωπότητας, που είναι η τεράστια ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων βαίνουσα διαρκώς αυξανόμενη...


Σε αυτόν τον πλανήτη, σήμερα, ζούν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν μία τεράστια ανισορροπία λόγω της μεγάλης ανισότητας που διαρκώς διερύνεται. Έτσι από τα 7 αυτά δισεκατομμύρια ανθρώπων, λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι κατέχουν περιουσία που -σύμφωνα με τη «λίστα Forbes»- έχει εκτιναχτεί στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά την ίδια ώρα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) στερείται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για την ανθρώπινη ύπαρξη, δηλαδή τροφή, καθαρό νερό, οποιαδήποτε κοινωνική υποδομή κ.λπ. Από την άλλη, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας Julius Baer με τίτλο «Wealth Report Europe», στην Ευρώπη της κρίσης παρατηρείται μεγάλη "ροή" πλούτου, από τον νότο κυρίως στον βορρά και από τους πολλούς στους λίγους. Έτσι όλα τα περί "Ευρώπης ίσων ευκαιριών", "ισότητας των πολιτών", "αλληλεγγύης", "ισόρροπης ανάπτυξης" κλπ. μοιάζουν "όνειρα θερινής νυκτός" αν όχι "προπέτασμα καπνού" από ένα παντοδύναμο σύστημα που έχει επιβληθεί και λυμαίνεται τους λαούς, εξαθλιώνοντάς τους και συσσωρεύοντας όλο τον πλούτο που παράγεται σε πολύ λίγα χέρια.
Συγκεκριμένα, ο καθαρός πλούτος στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 169 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό μείωσης 23%. Στην Ισπανία αντίστοιχα η υποχώρηση του πλούτου έφτασε το 28% ή 1,4 τρισ. Ευρώ! Η αντίφαση όμως είναι ότι στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφεται άνοδος 1,7% και ο συνολικός πλούτος αγγίζει τα 56 τρισ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει την τεράστια ανισότητα-ανισορροπία που δημιουργείται. Περισσότερο από τα δύο τρίτα του ευρωπαϊκού πλούτου βρίσκεται στις μεγάλες και κυρίως βόρειες χώρες, όπως της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Επιπλέον στις χώρες αυτές τείνει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου να συγκεντρώνεται σε πολύ λίγα χέρια. Έτσι για παράδειγμα στη Γερμανία το 35% του συνολικού πλούτου βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1%! Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 34.723 νοικοκυριά εκατομμυριούχοι, έχουν δηλαδή πλούτο άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα..! Και γενικώς, στην Ελλάδα της ανέχειας για τα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, το πλουσιότερο 1/10 των Ελλήνων ελέγχει σχεδόν τον μισό ιδιωτικό πλούτο της χώρας..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου