Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΦΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ, ΟΣΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ!



Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΤΙΑΝΕΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΣΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ.


Ο Απολλώνιος στην επιστολή του προς τον Βαλέριο, η οποία έχει διασωθεί, μιλώντας περί ζωής και θανάτου, δείχνει καθαρά και με απόλυτο τρόπο, ότι ήταν γνώστης όσων σήμερα η επιστήμη πρεσβεύει περί μη αντικειμενικότητας της πραγματικότητας και ότι αυτή στην ουσία είναι "κατασκεύασμα" του εγκεφάλου μας, όπως και διάφορα άλλα, που αποτελλούν σημερινές κατακτήσεις της επιστήμης και εξάγονται μέσα από πολύ σύγχρονες θεωρίες όπως της "σχετικότητας" και του "χάους".
Παράδειγμα η παρακάτω φράση, που παρατίθεται στο αρχαίο και στο μεταφρασμένο κείμενο και εκπλήσσει πραγματικά το πως τόσο περιεκτικά και εύστοχα περικλείει όλες αυτές τις σύγχρονες δοξασίες...
"Θάνατος ουδείς ουδενός ή μόνον εμφάσει, καθάπερ ουδέ γένεσις ουδενός ή μόνον εμφάσει. Το μεν γαρ εξ ουσίας τραπέν εις φύσιν έδοξε γένεσις, το δε εκ φύσεως εις ουσίαν κατά ταυτά θάνατος ούτε γιγνομένου κατ΄αλήθειάν τινος, ούτε φθειρομένου ποτέ, μόνον δε εμφανούς όντος αοράτου τε ύστερον του μεν διά παχύτητα της ύλης, του δε διά λεπτότητα της ουσίας, ούσης μεν αιεί της αυτής, κινήσει δε διαφερούσης και στάσει. Τούτο γαρ που το ίδιον ανάγκηι της μεταβολής ουκ έξωθεν γενομένης ποθέν, αλλά του μεν όλου μεταβάλλοντος εις τα μέρη, των μερών δε εις το όλον τρεπομένων ενότητι του παντός."
"Θάνατος δεν υπάρχει για κανέναν, παρά μόνο φαινομενικά, ούτε γένεση υπάρχει για κανέναν, παρά μόνο φαινομενικά. Η τροπή της ουσίας σε φύση θεωρείται γένεση, ενώ η τροπή της φύσεως σε ουσία κατά τα αυτά θεωρείται θάνατος. Ούτε γεννιέται αληθινά κάτι ούτε φθείρεται ποτέ, μόνο τη μια γίνεται φανερό και ύστερα γίνεται αόρατο· και το μεν πρώτο συμβαίνει λόγω παχύτητος της ύλης, το δε δεύτερο λόγω λεπτότητος της ουσίας, η οποία είναι πάντα ίδια και απλώς διαφέρει κατά την κίνηση και την στάση. Διότι αυτό είναι αναγκαστικά το ίδιον της μεταβολής, που δεν γίνεται από κάπου έξω, αλλά το μεν όλον μεταβάλλεται στα μέρη, τα δε μέρη στο όλον λόγω της ενότητος του παντός."
                                           ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΥΑΝΕΩΣ - Επιστολή νη΄ -Στον Βαλέριο.


Δείτε παρακάτω τα σχετικά βίντεο.






Στο παρακάτω βίντεο (από μία διάλεξη του Μ. Δανέζη) αναλύεται η συνάφεια της επιστήμης με τις αρχαίες αυτές γνώσεις.

"Η σκέψη δημιουργεί ύλη" (Μ. Δανέζης)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου