Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!




Η φυσική μας παρουσία, η φυσική μας κατάσταση, το σώμα μας είναι έρμαιο. Ακούγεται βαρύ, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ευχάριστο σε αυτήν την πραγματικότητα είναι ότι είναι έρμαιο του ίδιου μας του εαυτού. Γιατί προσαρμόζεται και αποτελεί αντικείμενο και αποτέλεσμα όχι μόνο των πράξεων και των ενεργειών μας αλλά κυρίως των σκέψεων, των διαθέσεων, των αποφάσεων, ακόμα και της φαντασίας μας! «Ψυχοσωματικό είναι αυτό που σου συμβαίνει»…όλοι το λέμε. Εκτός όμως από εμάς, το λένε και έρευνες από έγκριτα πανεπιστήμια και αναγνωρισμένοι επιστήμονες, που αποδεικνύουν ότι έχουμε τη δύναμη να αξιοποιήσουμε το νου και την φαντασία μας, για να πετύχουμε εκπληκτικά ευεργετικά αποτέλεσματα στο σώμα μας, στην εξωτερική μας εμφάνιση και κατά συνέπεια στην ψυχολογία μας.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν επί δεκαετίες να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να αποκτήσει ένα σώμα δυνατούς, καλοσχηματισμένους μυς. Το δεδομένο ήταν: αν δεν ιδρώσεις, αποτέλεσμα δεν βλέπεις. Όταν όμως ήρθε η ώρα να διερευνηθεί ο πραγματικός ρόλος του εγκεφάλου στη μυική ανάπτυξη, το επιστημονικό κατεστημένο δέχτηκε ένα ισχυρό σοκ. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Bishop’s University στο Κεμπέκ του Καναδά, εστιάστηκε σε τρεις ομάδες ατόμων. Η πρώτη ακολούθησε τη συνηθισμένη ζωή της, η δεύτερη ασκήθηκε 3 φορές εβδομαδιαίως γυμνάζοντας ένα συγκεκριμένο μυ και η τρίτη απλώς άκουγε οδηγίες από ακουστικά, εκτελώντας με τη φαντασία της τις ασκήσεις της δεύτερης ομάδας. Όπως αποδείχτηκε, η πρώτη ομάδα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, η δεύτερη αύξησε τη δύναμη του συγκεκριμένου μυός κατά 28% και η τρίτη, που απλώς φανταζόταν ότι ασκείται, δυνάμωσε τον μυ κατά 24%! Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιωματική εμπειρία και η φανταστική ενέργεια έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα στη συμπεριφορά και στον εγκέφαλο. Δηλαδή είτε κάνεις κάτι με τη φαντασία σου είτε το κάνεις πραγματικά, το σώμα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο – ερευνήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Harvard Ellen Langer, αν κάποιος θεωρήσει την καθημερινή εργασία του σαν μια άσκηση που ωφελεί την υγεία του, θα δει την οργανική του κατάσταση να βελτιώνεται. Στην πρωτοποριακή μελέτη της ψυχολόγου, οι επιστήμονες εξήγησαν στο μισό προσωπικό καθαριότητας ενός μεγάλου ξενοδοχείου πως οι καθημερινές εργασίες που έκαναν ήταν ό,τι χρειαζόταν το σώμα τους για να γίνει πιο υγιές, ενώ δεν έκαναν καμία αντίστοιχη ενημέρωση στις υπόλοιπες εργαζόμενες. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα οι ενημερωμένες καμαριέρες έχασαν βάρος, ελάττωσαν την πίεση του αίματος και το ποσοστό του λίπους στο αίμα, έχασαν πόντους στην περιοχή της μέσης και μείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος σε αντίθεση με τις άλλες μισές συναδέλφους τους, οι οποίες δεν παρουσίασαν καμία σωματική μεταβολή. Πώς συνέβη αυτό; Απλά οι πρώτες πίστεψαν ότι η δουλειά τους ήταν ικανή να προξενήσει θετικές αλλαγές στο σώμα τους. Όπως φάνηκε, ο εγκέφαλος των γυναικών ανταποκρίθηκε θαυμάσια στην νέα προοπτική που του δόθηκε. Σύμφωνα με την Ellen Langer: «Οι αντιλήψεις αλλάζουν το σώμα και το βάρος σας. Αν πιστεύετε ότι ασκείστε, το σώμα σας μπορεί να ανταποκριθεί σαν να γυμνάζεται πραγματικά. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πόσο βαθειά είναι η επίδραση του νου στη φυσική μας κατάσταση».
Στις αρχές του 2010 ήρθαν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα ενός παράξενου πειράματος, που παρέμενε μέχρι τώρα κρυφό. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε το 1979 από την ίδια ψυχολόγο: Ένας αριθμός ηλικιωμένων χωρίστηκε σε δυο ομάδες και μεταφέρθηκε σε ένα απομονωμένο ησυχαστήριο έξω από τη Βοστώνη. Η πρώτη ομάδα διέμεινε σε ένα τεχνητό περιβάλλον, όπου ο χρόνος είχε γυρίσει μια εικοσαετία πίσω (στo 1959). Οι συμμετέχοντες καλούνταν, υποκρινόμενοι, να ενεργούν και να συζητούν σαν να ζούσαν την εποχή που ήταν 20 χρόνια νεότεροι. Μέσα στο καταφύγιό τους άκουγαν μουσική και έβλεπαν ταινίες της περιόδου εκείνης, μιλούσαν για τον Κάστρο, την Αβάνα και την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου της NASA. Μια εβδομάδα μετά η ομάδα των ηλικιωμένων που έζησε πάλι τον νεότερο εαυτό της ξανάνιωσε στην κυριολεξία. Ένας άνδρας πέταξε το μπαστούνι του, άλλος ήταν έτοιμος να παίξει ποδόσφαιρο και όλοι μετέφεραν μόνοι τους τις βαλίτσες τους. Οι μετρήσεις που πραγματοποίησε η Langer απέδειξαν ότι όλες οι παράμετροι της υγείας των ηλικιωμένων αυτής της ομάδας, η οποία είχε γυρίσει πίσω στο χρόνο, είχαν βελτιωθεί περισσότερο από αυτές της δεύτερης ομάδας. Η μνήμη, οι γνωστικές ικανότητες, η ταχύτητα του βηματισμού, η επιδεξιότητα, η όραση και η ακοή τους ήταν εντυπωσιακά ανανεωμένες, ενώ η αρθρίτιδα είχε περιοριστεί και η πίεση του αίματος είχε μειωθεί.
Η Dr Langer δημοσίευσε τα στοιχεία αυτής της μελέτης το 1981 με συνοπτικό τρόπο, φοβούμενη, ως νέα ακαδημαϊκός τότε, μήπως απορριφθεί. Μετά από 30 χρόνια συνεχούς έρευνας πάνω στα θέματα της διασύνδεσης νου και σώματος και διαθέτοντας πλέον την αυτοπεποίθηση μιας αναγνωρισμένης καθηγήτριας του Harvard, αποφάσισε να εκθέσει όλα τα γεγονότα. Η άποψή της σχετικά με τα γηρατειά είναι: «Ενθαρρύνοντας το μυαλό των ηλικιωμένων να σκέφτεται σαν να ήταν νεότερο, το σώμα ακολουθεί και γίνεται και αυτό νεότερο». «Ψυχοσωματικό είναι» λέμε και στο μυαλό των περισσοτέρων αυτή η διαπίστωση έχει αρνητική φόρτιση. Το ευχάριστο είναι ότι είναι στο χέρι μας και κυρίως στο μυαλό μας, στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στις προτεραιότητες και στις επιθυμίες μας, η ψυχοσωματική διεργασία να έχει θετικό πρόσημο και αποτέλεσμα. Πες το, πίστεψέ το και θα γίνει. Αν βγει από την ψυχή σου και το μυαλό σου το υποστηρίξει, το σώμα σου δεν έχει καμία άλλη επιλογή. Θα υπακούσει και θα εφαρμόσει. Αν πιστεύεις ότι είσαι γέρος, είσαι γέρος. Αν πιστεύεις ότι είσαι νέος, είσαι νέος. Αν πιστεύεις ότι έχεις δυνάμεις, μπορείς να κάνεις το αδύνατο. Αν πιστεύεις ότι δεν έχεις δυνάμεις, είναι αδύνατο να κάνεις οτιδήποτε. Σκέψου, αποφάσισε και κάνε. Το σώμα σου δεν ακούει κανέναν άλλο. Μόνο εσένα.


Δείτε σχετικά, κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο:
 


Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ



Ανάμεσα στις πολλές στιγμές έντονης ανασφάλειας, που βίωσε κανείς στη ζωή του, ξεχωρίζουν κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις, στις οποίες κυριάρχησε ένα συνταρακτικό αίσθημα απειλής. Ο φόβος που συνόδευε τις συγκεκριμένες καταστάσεις στιγμάτισε βαθειά τον άνθρωπο που το βίωσε, γιατί βιώθηκε σε ακραίο κι απειλητικό βαθμό και κυρίως σε πολύ πρώιμες φάσεις της ανάπτυξης του ως παιδιού, τότε που το «εγώ», ως υπό διαμόρφωση δομή της προσωπικότητας, δεν είχε ακόμη ολοκληρωτικά εξελιχθεί και συνεπώς το άτομο δεν είχε τη δυνατότητα να επεξεργασθεί το συγκεκριμένο γεγονός λογικά.



Η μνήμη αυτού του φόβου απουσιάζει, γιατί όταν βιώθηκε δεν υπήρχε ακόμη ο φορέας αυτής της λειτουργίας, δηλαδή το «εγώ». Το βίωμα όμως υπάρχει. Από τότε, ο φόβος γυρεύει επίμονα και με όποιο τίμημα, να "κρυφτεί" από τη συνείδηση, ώστε να μη διαρρήξει ανεπανόρθωτα τη συνοχή της ψυχικής λειτουργικότητας του ατόμου. Κατά την μετέπειτα εξέλιξη του, αυτός ο φόβος συχνά μεταμφιέζεται σε γενικευμένο άγχος, σε εμμονή, καταναγκαστική σκέψη και συμπεριφορά, ή σε φοβία, δηλαδή, στην παράλογη αποστροφή ή παρερμηνεία ενός κατά τα άλλα ελάχιστα απειλητικού αντικειμένου ή κατάστασης. Έτσι, η αόρατη κι ασυνείδητη υπαρξιακή απειλή προβάλει ως αντικειμενική και τελικώς το πρόβλημα βιώνεται ως κάτι το απτό από τον άνθρωπο που υποφέρει, έχοντας ως αιτία ένα πρακτικά ακίνδυνο φοβικό αντικείμενο, ενώ, την ίδια στιγμή, ο πυρήνας και η ουσία της αληθινά ψυχοτραυματικής κατάστασης, που επιφέρει όλη αυτήν την αγωνία, διαλανθάνει της προσοχής του ανθρώπου που το υπόκειται. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύμπτωμα παίρνει κυρίαρχες διαστάσεις, ενώ η βαθιά πληγή υπεκφεύγει της συνειδητότητας του ανθρώπου που υποφέρει.
 
Δείτε σχετικά περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο (κάνοντας "κλικ"):

ΦΟΒΟΣ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΕΧΘΡΟΣ


Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ



Οι δηλώσεις είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να υποστηριχτείς και να προχωρήσεις στην όποια αλλαγή επιθυμείς. Η δομή και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στις δηλώσεις δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα είναι επιλεγμένες ώστε να συντελέσουν στην επίτευξη των επιδιώξεών σου. Κάθε δήλωση είναι μια δυνατή ανακοίνωση προς τον εαυτό σου ότι κάτι που επιθυμείς είναι ήδη γεγονός, και σε βάζει σε μία κατάσταση, νοητική και συναισθηματική, που είναι σε σύμπνοια με αυτό που επιθυμείς.
Στη συγκεκριμένη αυτή κατάσταση, είσαι σε θέση να το προσελκύσεις.
Όταν εξασκηθείς στο να κάνεις δηλώσεις, θα μπορέσεις πολύ σύντομα να συνειδητοποιήσεις τον τρόπο που μέχρι σήμερα σκεφτόσουν, εκφραζόσουν και αισθανόσουν για κάποιες καταστάσεις που δεν σου ήταν ευχάριστες. Επιλέγοντας νέες λέξεις, νέες δομές σκέψεων και έκφρασης, μπορείς να αλλάξεις την ενέργειά σου απέναντι στα πράγματα, τις προσδοκίες και τη στάση σου απέναντι στις καταστάσεις που σε ενδιαφέρουν και με αυτόν τον τρόπο να επιτύχεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Δήλωση, λοιπόν, είναι οτιδήποτε λες ή σκέφτεσαι. Κάθε σκέψη που κάνεις, κάθε λέξη που λες, στον εαυτό σου ή στους άλλους. Τις χρησιμοποιείς κάθε στιγμή. Είτε το ξέρεις είτε όχι.
Αυτό βέβαια που συνήθως συμβαίνει, είναι ότι οι άνθρωποι σκέφτονται ή εκφράζονται με αρνητικό τρόπο. Αυτό τους οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα, αποδυναμωμένη πράξη και αδύναμα αποτελέσματα.

Τι χρειάζεται να προσέξεις.
Χρειάζεται να δίνεις προσοχή στις σκέψεις σου, ώστε να διώχνεις εκείνες που δημιουργούν ανεπιθύμητες εμπειρίες. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι κάθε σου κουβέντα είναι μία δήλωση που προσελκύει και ανακυκλώνει τις ίδιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, κάθε φορά που θυμώνεις, ασυναίσθητα δηλώνεις στον εαυτό σου – στο μυαλό σου, ότι θέλεις περισσότερο θυμό στη ζωή σου. Κάθε φορά που νιώθεις ότι είσαι θύμα, δηλώνεις ότι θέλεις να συνεχίσεις να νιώθεις θύμα. Και τότε το μυαλό σου σε οδηγεί σε καταστάσεις όπου θα μπορείς να βιώνεις συνέχεια αυτό το συναίσθημα, ενώ αυτό που πραγματικά επιθυμείς είναι να πάψεις να το αισθάνεσαι.
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και μιλάς. Αν έχεις περιηγηθεί και σε άλλα σημεία αυτού του site ή έχεις λάβει μέρος στο σεμινάριο που αφορά στο πως λειτουργεί το μυαλό, θα έχεις βρει πληροφορίες που αφορούν στις κβαντικές θεωρίες σε σχέση με τη δύναμη της σκέψης και πώς επηρεάζει τις εμπειρίες μας.
Η διάδοση αυτών των πληροφοριών είναι σχετικά πρόσφατη, άρα είναι πολύ πιθανό οι γονείς σου να μην τις γνώριζαν. Σου έμαθαν να βλέπεις τη ζωή όπως τους έμαθαν και εκείνους οι δικοί τους γονείς. Επομένως, δεν μπορούμε να τους το καταλογίσουμε. Ήρθε όμως η ώρα να αφήσεις το παρελθόν και να αρχίσεις να δημιουργείς τη ζωή σου συνειδητά, με ένα τρόπο που σε ευχαριστεί, και σε υποστηρίζει.
Χρειάζεται να μετατρέψεις τις σκέψεις και τα λόγια σου σε νέα θετικά πρότυπα. Και οι δηλώσεις είναι ένα πολύ δυνατό και εύκολο εργαλείο που σε οδηγεί στην αφετηρία για την αλλαγή. Στην ουσία λες στον εαυτό σου, «εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη, ξέρω ότι υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αλλάξω την ζωή μου και τώρα θα το αναζητήσω και θα το εφαρμόσω». Και αυτό είναι από μόνο του μία πολύ ισχυρή δήλωση.
Όταν δουλεύουμε με τις δηλώσεις επιλέγουμε συνειδητά τα λόγια που θα μας βοηθήσουν, είτε να βγάλουμε κάτι από τη ζωή μας είτε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο.
Αν στο παρελθόν έχεις προσπαθήσει να δουλέψεις με τις δηλώσεις, αλλά δεν έφερες αποτέλεσμα, αναλογίσου ποιες ήταν οι σκέψεις που έκανες επάνω σε αυτό. Μήπως σε κυρίευε η αμφιβολία; Μήπως επαναλάμβανες στον εαυτό σου «οι δηλώσεις δεν λειτουργούν, τουλάχιστον όχι για μένα», πρόταση που είναι μία δήλωση από μόνη της;
Αν έχεις την παραπάνω εμπειρία, αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι δεν έχεις λάβει μία πλήρη μεθοδολογία χρήσης των δηλώσεων.

Μεθοδολογία για να κάνεις τις δηλώσεις να δουλέψουν για σενα.
Ας δούμε λοιπόν μερικά μυστικά για να κάνουμε τις δηλώσεις να φέρουν το αποτέλεσμα που υπόσχονται:
1) Για να λειτουργήσουν οι δηλώσεις, πρέπει να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ αυτών που επιθυμείς και αυτών που σκέφτεσαι και πράττεις. Δηλαδή, αν δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις τη δήλωση: «Η ζωή μου γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο άφθονη» αλλά την ίδια στιγμή σκέφτεσαι ότι πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς και σε έχει κυριεύσει η αγωνία, τότε δεν πρόκειται να λειτουργήσει για ‘σένα αυτή η δήλωση. Αντίθετα θα υπερισχύσει η σκέψη που αφορά στην αδυναμία σου να πληρώσεις με ευκολία τους λογαριασμούς. Γιατί αυτή η σκέψη αποτελεί μέρος του τρόπου με τον όποιο είχες συνηθίσει να βλέπεις τη ζωή σου για πολλά χρόνια και είναι πολύ επιβαρυμένη συναισθηματικά.
Άρα, το πρώτο μυστικό είναι ότι πρέπει αυτά που λες και αυτά που νιώθεις να είναι σε σύμπνοια. Πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό; Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη δήλωση της επιλογής σου, κατά προτίμηση δυνατά, μέχρις ότου νιώσεις την ενέργεια που αναδύει από αυτή τη δήλωση. Αν για παράδειγμα, η δήλωση αφορά στην αφθονία, πρέπει να την επαναλάβεις μέχρι να νιώσεις αυτή την αφθονία, αν αφορά στην υγεία, στη χαρά, στη σύνδεση, στην επιτυχία, πρέπει να την επαναλάβεις μέχρι να νιώσεις αυτά τα συναισθήματα να σε πλημμυρίζουν. Τότε θα ξέρεις ότι έχεις κάνει την άσκηση σωστά.
2) Συχνά οι άνθρωποι λένε τις δηλώσεις τους μία φορά και ύστερα περνούν την υπόλοιπη μέρα εστιάζοντας στα αρνητικά που τους συμβαίνουν. Οι δηλώσεις/σκέψεις που απορρέουν από αυτή τη συμπεριφορά θα νικούν πάντοτε, γιατί είναι περισσότερες και γιατί συνήθως λέγονται με έντονο συναίσθημα.
Για να λειτουργούν οι δηλώσεις σου γρήγορα και σταθερά, πρέπει να προετοιμάσεις το περιβάλλον μέσα στο όποιο θα μπορούν να αναπτυχθούν και να αποδώσουν καρπούς. Φαντάσου τις δηλώσεις σαν τους σπόρους που φυτεύουμε στο χώμα. Αν φυτέψεις τον σπόρο σε άγονο έδαφος, δεν θα δεις ποτέ το φυτό να αναδύεται. Αν το φυτέψεις σε γόνιμο έδαφος, σύντομα το φυτό θα γεννηθεί, θα μεγαλώσει και θα σου προσφέρει τους καρπούς του.
Το έδαφος αντιστοιχεί στις σκέψεις που κάνεις. Όσο πιο συχνά επιλέγεις σκέψεις που σε κάνουν να νιώθεις καλά και σε συντονίζουν στο συναίσθημα που επιθυμείς να βιώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργούν οι δηλώσεις, διότι τόσο πιο γόνιμο είναι το έδαφος που έχεις προετοιμάσει. Ο τρόπος που επιλέγεις να σκέφτεσαι είναι ακριβώς αυτό: μία επιλογή. Και μπορείς να την κάνεις αυτή την στιγμή. Μόλις αποφασίσεις ότι θέλεις να σκέφτεσαι με τρόπο παραγωγικό και ενδυναμωτικό, τότε το επόμενο βήμα είναι να παραμείνεις με επιμονή στη νέα σου απόφαση και να εξασκείς συνέχεια τον εαυτό σου σε αυτό το νέο τρόπο του «σκέπτεσθαι».
3) Παρακολούθησε τις σκέψεις που κάνεις για να δεις πότε αυτές δεν είναι αρμονικές με αυτά που επιθυμείς. Αν αυτό σου είναι δύσκολο, παρακολούθησε τα συναισθήματά σου. Πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή; Αισθάνεσαι καλά; Αισθάνεσαι άσχημα; Θα ήθελες να νιώθεις καλύτερα; Τότε κάνε μία σκέψη που θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Χρησιμοποίησε μία από τις θετικές δηλώσεις που θα βρεις εδώ. Με αυτόν τον τρόπο βγάζεις ανά πάσα στιγμή τον εαυτό σου από την αρνητικότητα και δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να μπορείς να δημιουργήσεις στη ζωή σου ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
4) Σταμάτα να εστιάζεσαι σε αυτά που σε δυσαρεστούν. Όσο περισσότερο μιλάς για ένα πρόβλημα, τόσο περισσότερο το παγιώνεις στη ζωή σου. Αντίθετα, εστιάσου στις λύσεις που μπορούν να βρεθούν.
5) Μην σπαταλάς τις σκέψεις σου στο να κατηγορείς ανθρώπους και καταστάσεις: κανένας άνθρωπος, καμία κατάσταση δεν έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Απλά γιατί εσύ είσαι αυτός που δημιουργείς τις σκέψεις σου. Κανένας δεν μπορεί να εξουσιάζει κάποιον άλλον. Εκτός και αν αυτό το άτομο του το επιτρέψει. Να θυμάσαι ότι στη ζωή σου λειτουργούν οι νόμοι της δικής σου αντίληψης, των δικών σου σκέψεων και έλκεις εμπειρίες ανάλογες με αυτά που σκέφτεσαι.
6) Πάρε στα χέρια σου τον έλεγχο των σκέψεών σου. Είναι το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις απόλυτα. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πράγματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον σου αλλά μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις που κάνεις για αυτά, την ερμηνεία που δίνεις εσύ για αυτά που συμβαίνουν.
Eπίλεξε να σκέφτεσαι αυτό που θέλεις να βιώνεις στη ζωή σου. Ίσως είναι σκέψεις αγάπης, εκτίμησης, ευγνωμοσύνης ή μια όμορφη αναπόληση στις χαρούμενες στιγμές που έχεις ήδη βιώσει. ‘Η ακόμα σκέψεις για όλα όσα θέλεις να σου συμβούν στο μέλλον και που σε κάνουν να νιώθεις από σήμερα ενθουσιασμό. Αυτές οι σκέψεις δείχνουν έμπρακτα την αγάπη σου για τον εαυτό σου και η αγάπη σου για τον εαυτό σου δημιουργεί τα θαύματα στη ζωή σου.
7) Οι δηλώσεις δημιουργούν ένα σημείο εστίασης, που σου επιτρέπει να αρχίσεις να αλλάζεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Χρειάζεσαι μόλις 17 δευτερόλεπτα για να αλλάξεις σημείο εστίασης και η μία δήλωση θα γεννήσει την επόμενη, ακόμα πιο ισχυρή. Άρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση για να μεταβείς από το αρνητικό στο θετικό.
Οι θετικές δηλώσεις σε οδηγούν μακριά, πέρα από την πραγματικότητα που βιώνεις τώρα, προχωρούν στη δημιουργία του μέλλοντος μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιείς στο τώρα. Όταν επιλέγεις να λες «είμαι γεμάτος αφθονία», μπορεί στην πραγματικότητα να έχεις πολύ λίγα χρήματα στην τράπεζα εκείνητην στιγμή, αλλά φυτεύεις τους σπόρους της μελλοντικής σου ευημερίας. Κάθε φορά που επαναλαμβάνεις τη δήλωση δίνεις ενέργεια σε αυτούς τους σπόρους.
8) Είναι σημαντικό να λες τις δηλώσεις σου στον ενεστώτα. Συνήθως οι δηλώσεις αρχίζουν με το «έχω» ή με το «είμαι». Αν εσύ λες «θα έχω» ή «θα είμαι», τότε οι σκέψεις σου μένουν στο μέλλον.
9) Κάθε θετική σκέψη φέρνει το καλό στη ζωή σου. Κάθε αρνητική σκέψη διώχνει το καλό μακριά, και το κρατάει λίγο πιο μακριά από εκεί που μπορείς να το φτάσεις. Οι πολλές αρνητικές σκέψεις δημιουργούν ένα φράγμα που εμποδίζει τις θετικές δηλώσεις. Αν πεις «δεν θέλω πια να είμαι χοντρός», αυτή δεν είναι μία καλή δήλωση. Χρειάζεται να δηλώσεις ξεκάθαρα αυτό που θέλεις όπως «δημιουργώ ένα υγιές και γεμάτο ενέργεια σώμα».
Τι είδους εμπειρίες φαντάζεσαι ότι θα προσελκύσει μία δήλωση όπως «η ζωή είναι δύσκολη!»; Ή «όλοι οι άνθρωποι θέλουν να με εκμεταλλευτούν» ή «η αφθονία είναι το προνόμιο των λίγων;». Φυσικά, δεν είναι η ζωή που είναι δύσκολη, αλλά οι σκέψεις σου για τη ζωή είναι που την κάνουν δύσκολη. Ούτε όλοι οι άνθρωποι θέλουν να σε εκμεταλλευτούν, ούτε η αφθονία είναι για λίγους. Όταν όμως επιλέγεις να σκέφτεσαι έτσι και να αποκλείεις μία διαφορετική πραγματικότητα, περιορίζεις το βίωμά σου σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτό που η ψυχή σου επιθυμεί.
Όταν αλλάζεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, όλα στη ζωή σου αλλάζουν. Μάθε λοιπόν να μετατρέπεις τις αρνητικές δηλώσεις σε θετικές.
Για παράδειγμα, κάθε φορά που αντιλαμβάνεσαι ότι κάνεις μία αρνητική σκέψη, πες στον εαυτό σου: «αυτή είναι μία παλιά σκέψη. Επιλέγω να μην σκέφτομαι πια με αυτόν τον τρόπο».
Ή ακόμα καλύτερα, μόλις αντιληφθείς ότι η σκέψη σου δεν είναι θετική, σκέψου το αντίθετό της, δηλαδή, τι είναι αυτό που θα ήθελες να βιώσεις και πες στον εαυτό σου: «τώρα επιλέγω να σκέφτομαι ότι π.χ. «η αφθονία μου ανήκει» και επανάλαβε την καινούργια σου σκέψη κάποιες φορές μέχρι να σου γίνει οικεία.
10) Μην μοιράζεσαι τις δηλώσεις με ανθρώπους που μπορεί να τις αντιμετωπίσουν με αμφισβήτηση ή κοροϊδία, μέχρι να πετύχεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Κάνε εσύ τις αλλαγές που θέλεις και σύντομα θα τους δεις να σε ρωτάνε το μυστικό σου.
11) Μην περιμένεις η ζωή σου να αλλάξει σε μία νύχτα, διότι αυτό μπορεί να σε αποθαρρύνει και να σε κάνει να παραιτηθείς της προσπάθειας. Εστίασε σε αυτό που θέλεις να βιώσεις και προχώρησε στην επιλογή και υιοθέτηση σκέψεων και δηλώσεων που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις πίστη για τη δυνατότητα να προχωρήσεις σε μια νέα πραγματικότητα. Από αυτό το σημείο θα είσαι σε θέση να προχωρήσεις στην επιλογή της δράσης που θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις τη ζωή που επιθυμείς.
Μπες σήμερα στον δρόμο της αλλαγής της ζωής σου και χρησιμοποίησε τις δηλώσεις ως στήριγμα σου. Μπορείς να ξεκινήσεις αυτή τη στιγμή, εδώ και τώρα, επαναλαμβάνοντας στον εαυτό σου σταθερά:
«Επιλέγω τώρα να νιώσω καλά για τον εαυτό μου».
«Επιλέγω να ζήσω τη χαρά».
«Σήμερα αποφασίζω να κάνω θετικές αλλαγές στη ζωή μου».
«Η ζωή μου γίνεται καλύτερη κάθε μέρα».
«Αναλαμβάνω τώρα την ευθύνη του εαυτού μου και έχω τη δύναμη να δημιουργήσω αυτά που θέλω στη ζωή μου».


Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (κάνοντας "κλικ" επάνω στον τίτλο) πως θα ασκηθείτε στις θετικές δηλώσεις με σχετικά υποδείγματα:

 

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ 



Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Η ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΛΩΤΙΝΟΣ



Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρωπίνου πνεύματος, γι' αυτό και στην ουσία είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, αλλά η αλήθεια είναι ότι την αντιλαμβανόμαστε, όπως νομίζουμε εμείς πως είναι. Ο,τι βλέπουμε είναι μία ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά, ή και προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου (Μαιευτική Μέθοδος) που είχε αναπτύξει, εκμαίευε από τον συνομιλητή του την αλήθεια, δηλαδή τη γνώση, που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αναζητά αυτό που δεν γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τι να αναζητήσει, αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτα νέο δεν μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση είναι ανάμνηση και ως ανάμνηση υπάρχει μέσα μας, γι' αυτό και προκειμένου να έχουμε γνώση της αληθείας, χρειάζεται να την ξαναθυμηθούμε.

Η αλήθεια δείχθηκε για πρώτη φορά με την προκλασική αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, εδραιώθηκε με την Πλατωνική φιλοσοφία και εμπεδώθηκε με τη Νεοπλατωνική φιλοσοφία, της οποίας κύριος εκπρόσωπος ήταν ο Πλωτίνος. Μοναδικός σκοπός της φιλοσοφίας του Πλωτίνου είναι η γνώση της θεότητας, που επιτυγχάνεται με την έκσταση και όχι με τη λογική. Υπαινικτικός στη γραφή, δύσκολος στο ύφος και τη σκέψη, ο Πλωτίνος εκφράζει τον πόθο του μυστικιστή, που συνταράσσεται από το πάθος για να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς της γήινης ύπαρξης και να ομοιωθεί μέσω της έκστασης με τον Θεό. Το πλωτινικό φιλοσοφικό σύστημα θεωρείται μονιστικό, γιατί, σύμφωνα με αυτό, ο κόσμος είναι απόρροια και προϊόν μιας πνευματικής αρχής, σε μια αδιάσπαστη σειρά απορροών από το Εν, τον Νου και την Ψυχή, η οποία μέσω της διείσδυσης, όπως θα δούμε, παρέχει ύπαρξη στην Ύλη. Κεντρικός άξονας, λοιπόν, στη σκέψη του είναι η οντολογική ιεράρχηση του Σύμπαντος σε τέσσερις υποστάσεις. Στην κορυφή βρίσκεται το Εν, η αρχή των πάντων και επέκεινα του όντος, στο οποίο καταλήγουν όλα. Το Εν το ονοματίζει και Πρώτο, Αγαθό ή Θεό και Υπέρκαλον, όχι λόγω της υπερβολικής ομορφιάς του αλλά διότι ίσταται υπεράνω του κάλλους. Συνεπώς, ο Νους και η Ψυχή, ακόμη και η ίδια η Υλη, πηγάζουν κατά τον Πλωτίνο από αυτή την ακίνητη πρωταρχή, δηλαδή το Εν, το οποίο δεν είναι ενέργεια, αλλά δημιουργεί χωρίς να κινείται. Το γεγονός, βέβαια, πως το Εν δημιουργεί και γεννά τα πάντα δίχως να είναι ούτε κινούμενο ούτε στάσιμο, χωρίς να προσδιορίζεται από χωροχρονικές ιδιότητες, οφείλεται στην πληρότητα και στην τελειότητά του. Επιπλέον το Εν δεν έχει καμία σωματική ιδιότητα, γιατί είναι απεριόριστο και άπειρο. Δεν έχει όμως και καμία πνευματική ιδιότητα, δηλαδή δεν έχει νόηση ούτε βούληση. Ασφαλώς, το γεγονός ότι το Εν δεν "γιγνώσκει", δεν σημαίνει ότι αγνοεί. Απλώς δεν γνωρίζει κάτι άλλο από αυτό το ίδιο. Το Εν είναι απαλλαγμένο από την ανάγκη να σκεφθεί και σαφώς δεν γνωρίζει με τη συνήθη έννοια που γνωρίζουμε εμείς. Τα έχει όλα μπροστά του σε αιώνια όψη και δεν χρειάζεται να σκεφθεί, γιατί έχει άμεση γνώση των πάντων.

Η πρώτη απόρροια του Ενός είναι ο Νους. Πρόκειται για την εικόνα του Ενός που προκύπτει από τη στροφή του Ενός προς αυτό το ίδιο. Στον Νου εμφανίζεται για πρώτη φορά η έννοια της πολλότητας και της ετερότητας. Η εμφάνιση αυτή όμως δεν είναι παρά νοητή, και συνίσταται στις ιδέες, στις νοητές ουσίες, οι οποίες ως όλον συνιστούν τον Νου και θα συντελέσουν στη δημιουργία του κόσμου. Ο Νους στον Πλωτίνο φιλοξενεί τις Ιδέες, αντίθετα με τη θεωρία του Πλάτωνα, σύμφωνα με την οποία οι ιδέες είναι ανεξάρτητες και ελεύθερες οντότητες. Επειδή όμως ο Νους είναι τέλειος, πρέπει να γεννήσει και αυτός κάτι άλλο (σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Πλωτίνου, οτιδήποτε είναι τέλειο παράγει αυτόματα και κάτι άλλο). Το γέννημα αυτό είναι η Ψυχή. Η ψυχή βρίσκεται στη μέση, ανάμεσα στον Νου και στον επιστητό κόσμο. Φωτίζεται δηλαδή από τον Νου αλλά επηρεάζεται και εξαρτάται από τον υλικό κόσμο. Αυτή η ίση απόστασή της από τον νοητό και τον υλικό κόσμο είναι και η αιτία του μερισμού και της διχοτόμησής της. Από τη μια πλευρά δηλαδή προσφεύγει στον νοητό κόσμο, όπου διατηρεί την ενότητά της, αλλά από την άλλη έλκεται από το σώμα, εμπλέκεται μαζί του και επιμερίζεται. Εντούτοις, η ψυχή ποτέ δεν λησμονεί την ουράνια και ασώματη ζωή της, παρά τη λαγνεία και τη μέθη που προκαλούν τα πάθη της επίγειας ζωής.

Η Υλη είναι η κατώτερη βαθμίδα στην κλίμακα της οντολογικής ιεραρχίας, γι' αυτό και η πιο υποχθόνια και σκοτεινή, λόγω της μακρινής απόστασής της από το Εν. Η ύπαρξή της συνίσταται στη διείσδυση της ψυχής μέσα της. Συνεπώς, πριν συμ6εί αυτό, η ύλη είναι ανύπαρκτη, είναι μη ον. Οταν λοιπόν η δημιουργική ψυχή εισέρχεται μέσα της, αποκτώντας ταυτόχρονα μορφή, η ύλη δεν χάνει ουσιαστικά την ιδιότητά της, όπως δεν χάνει την ιδιότητά του το θήλυ, όταν λαμβάνει τον σπόρο του άρρενος. Η κάθοδος της ψυχής προς το σώμα, δηλαδή την ύλη, σηματοδοτεί την είσοδό της στον αισθητό κόσμο. Η ύλη λοιπόν αυτή καθεαυτή θεωρείται έννοια αρνητική και κακή, γιατί στερείται «την αρετή, το κάλλος, τη σοφία, τη μορφή, την ποιότητα».

Συνεπώς, προορισμός κάθε ανθρώπου είναι η λύτρωση και ο καθαρμός της ψυχής του. Το εγχείρημα αυτό 6έ6αια - η άνοδος της Ψυχής προς το Εν - είναι δύσκολο. Απαιτείται εγκατάλειψη των γήινων και φθαρτών και στροφή προς τον νοητό κόσμο και το Εν. Οι ιδέες ασφαλώς είναι άπειρες και θεωρούνται ουσίες, απαραίτητες για τη σκέψη και τον λόγο του ανθρώπου, δεν αποτελούν όμως τον τελικό προορισμό και τον απόλυτο στόχο. Αυτός υλοποιείται μόνο με τη θέα της πρώτης αρχής μέσω της έκστασης, της αποφυγής δηλαδή των ανθρωπίνων και της σύλληψης ενός κάλλους ανύπαρκτου, που ενδημεί επέκεινα των νοητών, στη σφαίρα του Ενός. Για τον Πλωτίνο, ουσιαστικά είναι η έκσταση εκείνη που συμβάλλει στην όραση του Ενός και στη σύλληψη ενός ύψιστου κάλλους. Κάτι αντίστοιχο είχε 6ιώσει και ο Πλωτίνος, ο οποίος βρισκόταν σε πλήρη ηρεμία, δεν είχε κανένα αίσθημα και καμία επιθυμία και αποστρεφόταν τα ωραία πράγματα, γιατί ακριβώς τα είχε υπερβεί. Αφηνε πίσω του όχι μόνο τον κόσμο της εμπειρίας αλλά και όλα τα νοήματα, τις ιδέες, γιατί δεν γνώριζε απλώς τον Θεό, τον ζούσε και συγχωνευόταν μαζί του. Ο άνθρωπος, βέβαια, πρέπει να καταβάλει ο ίδιος προσπάθεια, ώστε να μπορέσει να γίνει άξιος μιας τέτοιας ένθεης κατάστασης. Πρέπει να αποσείσει κάθε αισθησιακότητα και κάθε άλλη δική του βούληση. Είναι ανάγκη να ξεφύγει από τις επιμέρους σχέσεις που τον καθορίζουν και να ξαναγυρίσει στην καθαρή, στην απλή ουσία του. Αυτή ακριβώς η απλότητα καθιστά την ψυχή ομοούσια του θείου. Μόνο εάν ο άνθρωπος υψωθεί ως τη θεότητα θα συμμετάσχει στη θεϊκή θεωρία. Δυστυχώς, στην επίγεια ζωή αυτή η κατάσταση διαρκεί μόνο ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί η απροσδιοριστία του Ενός προξενεί φόβο στην ψυχή, εξαιτίας της πεπερασμένης φύσης της. Η έκσταση, λοιπόν, είναι στιγμιαία, αλλά μέσα σε αυτά τα λίγα λεπτά η ψυχή χάνει την ετερότητά της και κάθε μέρος της εφάπτεται, γίνεται ένα με το Εν.

 

Δείτε σχετικά:

 

ΟΣΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΛΟΣ!

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΓΝΩΣΗ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ...

 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΙΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΑΝΕΖΗ

 


Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΠΩΣ ΞΕΦΥΓΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ



Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια ότι περνάω μία περίοδο αυξημένου άγχους και στρες και σαν μία από τις συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι και το ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου, σε τέτοιο βαθμό, έχω υποπέσει στην κακή συνήθεια του καπνίσματος, λίγο πολύ κάπως πιό συστηματικά. Είναι, όμως, αδιαφιλονίκητο γεγονός, αφού τεκμηριώνεται από πολύ αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες, ότι εάν διάγουμε μία σχετικά παρατεταμένη περίοδο άγχους και στρες, στο 95% των περιπτώσεων επακολουθεί νόσημα και μάλιστα στο πλείστο των περιπτώσεων σοβαρό, όπως μεταξύ των άλλων είναι και ο καρκίνος. Έτσι, αναπόφευκτα ο οργανισμός μου βρίσκεται μέσα σε μία διακεκαυμένη  ζώνη, όπου γύρω μου μαίνεται κυριολεκτικά "πόλεμος" με τους κινδύνους να καιροφυλακτούν σε κάθε μου βήμα... Θα ήμουν, όπως άλλωστε και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μου, απροστάτευτος από κάθε άποψη να παραδοθώ στην "κακή μου τύχη", εάν δεν είχα μία μεγάλη εύνοια, ένα τεράστιο προνόμιο... Να μπορώ να ανιχνεύσω και να προσδιορίσω οποιαδήποτε διαταραχή συμβαίνει στον οργανισμό μου, με τη δυνατότητα και να την εξουδετερώσω ταυτόχρονα! Αυτό ακριβώς είναι το επιστέγασμα των πολλαπλών κόπων μου και προσπαθειών μου, επί μεγάλη σειρά ετών, επάνω στον τομέα των μεθόδων της λεγόμενης Βιοηλεκτρομαγνητικής Ιατρικής, αφού συγκαταλέγομαι σε έναν από τους πρωτοπόρους σε αυτό το αντικείμενο στην Ελλάδα και όχι μόνον. Θα μπορούσα να πω μετά βεβαιότητας, αναλογιζόμενος όλη μου τη ζωή, ότι προετοιμαζόμουν σχεδόν από τότε που γεννήθηκα για να εκτελέσω αυτό το σπουδαίο έργο... Να εκτελέσω αυτήν την αποστολή... Σαν να ήταν ο σκοπός της ζωής μου, ή ο λόγος που έχω έρθει στον κόσμο... Και να τώρα που όλοι οι κόποι μου έχουν αρχίσει να δικαιώνονται από καιρό, έχοντας στο ενεργητικό μου μία μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά σε πάρα πολλούς συνανθρώπους μου... Με πρώτον και καλύτερα ωφελημένο εμένα τον ίδιο προσωπικά... Η αμοιβή που απολαμβάνω για όλα αυτά είναι πραγματικά τεράστια και ανεκτίμητη! Και έτσι ακριβώς τη βιώνω...

 

Δείτε παρακάτω, μέσω των αντίστοιχων συνδέσμων (κάνοντας "κλικ"), όλο το ιστορικό, σε διάστημα δύο περίπου μηνών, των σκληρών επιθέσεων του καρκίνου (συνολικά τέσσερις φορές) και των επιτυχών από πλευράς μου αποκρούσεών του:

 

ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

 

ΑΓΧΟΣ, ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ 

 

Ο ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΟΓΚΟΣ ΓΑΣΤΡΙΝΩΜΑ, Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΟΥ

 

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ, ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ




Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΝΔΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ OSHO




Κατά τον Osho: «Θα βρεις νόημα σ’ αυτή τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ. Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε.» Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιό να είναι το νόημα της ύπαρξης μας. Ψάχνουμε να το βρούμε κάπου εκεί έξω, αλλά στην πραγματικότητα εμείς χρειάζεται να το δημιουργήσουμε για λογαριασμό μας, με βάση τις επιθυμίες μας και τις απόψεις μας… Σύμφωνα με τον Osho δηλαδή, το νόημα της ζωής δεν πηγάζει από κάποιον Θεό ή από οποιαδήποτε κοινωνική παράδοση,  αλλά καθαρά από τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Λέει επίσης ο Osho: «Αν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αγαπάς και τους άλλους αν μισείς τον εαυτό σου,  τότε μισείς και τους άλλους,  γιατί οι σχέσεις σου με τους άλλους είναι απλά η απεικόνιση του εαυτού σου.» Όσο πιο καλή σχέση έχουμε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερη σχέση έχουμε και με τους άλλους. Όταν τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, είμαστε πιο ήρεμοι και πιο χαρούμενοι στη ζωή μας. Δεν έχουμε την τάση ή την ανάγκη να κάνουμε πικρόχολα σχόλια προς τους άλλους και δεν βγάζουμε κανένα κόμπλεξ προς τα έξω με την συμπεριφορά μας.
Ο Osho για τη ζωή μετά θάνατον: «Η πραγματική ερώτηση δεν είναι αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Η πραγματική ερώτηση είναι αν έχεις ζωή πριν το θάνατο.» Το εάν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, κανείς δεν το ξέρει. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά και κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ο Osho όμως, μας καλεί να αναρωτηθούμε κάτι άλλο: εάν πραγματικά ζούμε την ζωή μας ή αν απλώς υπάρχουμε. Γιατί έχει μεγάλη διαφορά. Άλλο να ζούμε δαμάζοντας τους φόβους μας και κάνοντας αυτό που πραγματικά θέλουμε και άλλο να επιτρέπουμε στους φόβους μας να κυβερνούν την ζωή μας. Γιατί όπως λέει και ο Osho: «Η ζωή ξεκινάει εκεί που τελειώνει ο φόβος». Ο φόβος, δηλαδή, είναι εκείνος που ουσιαστικά αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο προς την επιτυχία και ευτυχία μας. Στη ζωή μας λοιπόν, κατά βάθος φοβόμαστε το τι θα πουν οι άλλοι για εμάς σε περίπτωση που αποτύχουμε σε κάτι που κάνουμε. Αυτός ο φόβος σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνος που μας φρενάρει υποσυνείδητα  από το να αναλάβουμε δράση. Ωστόσο, λησμονούμε ότι όλοι ανεξαιρέτως κάνουμε λάθη και ότι κανένας δεν έγινε επιτυχημένος στον τομέα του χωρίς να έχει κάνει αρκετά λάθη στο παρελθόν. Οπότε εάν θέλουμε πραγματικά να ξεκινήσουμε να ζούμε τη ζωή μας, θα χρειαστεί να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε πιο γενναία και αποφασιστικά.
Λέει ο Osho χαρακτηριστικά: «Αν είσαι δυστυχισμένος σε σένα οφείλεται. Αν είσαι ευτυχισμένος και αυτό σε σένα οφείλεται. Κανένας άλλος δεν μπορεί να επιδράσει στη ζωή σου παρά μόνο εσύ ο ίδιος. Εσύ είσαι η κόλασή σου, εσύ ο παράδεισός σου.» Πράγματι η ευτυχία είναι στο χέρι μας. Γιατί όλα ξεκινάνε από το πώς σκεφτόμαστε, κάτι που είναι από τα ελάχιστα πράγματα στον κόσμο που μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε. Εάν κάνουμε αρνητικές σκέψεις λοιπόν, τότε είναι επόμενο να έχουμε άγχος, να είμαστε  φοβισμένοι, ή να είμαστε στενοχωρημένοι. Από την άλλη,  εάν έχουμε θετική σκέψη και διατηρούμε μία θετική στάση ζωής, τότε αυτόματα νιώθουμε καλύτερα και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που μας ικανοποιεί περισσότερο.


Δείτε σχετικά:



Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ



Ως εγκεφαλικό επεισόδιο χαρακτηρίζεται το γεγονός της αιφνίδιας και δραματικής ανάπτυξης ενός νευρολογικού ελλείμματος, που είναι το αποτέλεσμα μίας παθολογικής προσβολής, δηλαδή απόφραξης ή αιμορραγίας, ενός ή περισσοτέρων αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου με συνέπεια τη νέκρωση των εγκεφαλικών περιοχών που αιματώνονται από τα συγκεκριμένα αγγεία. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι µία σοβαρή πάθηση που συχνά οδηγεί στον θάνατο ή σε µόνιµη αναπηρία, που σχετίζεται με σοβαρά λειτουργικά και νευρολογικά ελλείμματα. Είναι ή τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου στις ανεπτυγµένες χώρες και η πρώτη αιτία πρόκλησης αναπηρίας στον άνθρωπο, είναι δε υπεύθυνα για 25.000 περιστατικά σοβαρής νόσησης ετησίως στην χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα εγκεφαλικά επεισόδια σε ποσοστό 85% αφορούν την απόφραξη μίας αρτηρίας του εγεφάλου, ενώ σε ποσοστό  80% θα μπορούσαν να προληφθούν.



Δείτε παρακάτω τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να μας συμβεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά θα μπορούσαν είτε να αποφευχθούν, είτε να τροποποιηθούν, με την ανάλογη συμπεριφορά μας:

Προσέχουμε την πίεσή μας.

Αν πάσχετε από υπέρταση, βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση με τις συμβουλές του γιατρού σας και με τα κατάλληλα φάρμακα, και επίσης ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Κόβουμε το κάπνισμα.

Το τσιγάρο μας καταστρέφει, με το να στερεί οξυγόνο από το αίμα, αναγκάζοντας την καρδιά μας να δουλεύει περισσότερο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, συνεπώς και του εγκεφαλικού. Κόψτε το κάπνισμα σήμερα, και ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί, από κάθε πιθανή άποψη.

Διαχειριζόμαστε τον διαβήτη.

Οι ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με τους μη διαβητικούς, συνεπώς η σωστή διαχείριση της ασθένειας είναι κρίσιμη για την καλή σας υγεία.

Γυμναζόμαστε.

Μπορούμε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού (και μιας πολύ μεγάλης λίστας άλλων παθήσεων) με το να ασκούμαστε για 30 λεπτά, 5 μέρες την εβδομάδα. Σπάστε τα 30λεπτα σε πιο εύκολα, 10λεπτα μέρη, και κάντε ασκήσεις το πρωί, το απόγευμα ή όποτε έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Χάνουμε βάρος αν είμαστε υπέρβαροι.

Το περιττό λίπος στον οργανισμό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, διαβήτη και πολλών άλλων παθήσεων. Με διατροφή και γυμναστική – και βοήθεια από έναν ειδικό, αν θέλετε – προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τρώμε υγιεινά.

Φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, junk food μακριά μας. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, τρανς και κορεσμένων λιπαρών, και η υγεία σας θα σας ευγνωμονεί. Έτσι, θα καταφέρετε να ρυθμίσετε και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού.



Δείτε σχετικά στον παρακάτω σύνδεσμο:


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ




Τρίτη 7 Απριλίου 2020

SADHGURU: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ




Αν πραγματικά με ακούς αυτή τη στιγμή που σου μιλάω, δεν θα κάθεσαι εδώ ως ένας άντρας ή μια γυναίκα με μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Θα είσαι εδώ ως η ενέργεια της ζωής. Όταν είσαι πραγματικά παρών, όλα αυτά τα στοιχεία της ταυτότητάς σου διαλύονται.

Αυτό μπορείς να το βιώσεις με διάφορους τρόπους, όπως με το να παίξεις ένα παιχνίδι, να τραγουδήσεις ένα τραγούδι, να χορέψεις, να ερωτευτείς κάποιον. Όλα αυτά αποτελούν πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι για να ξεχάσουν όλες τις ανοησίες που έχουν δημιουργήσει με τον νου τους. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν διαρκεί πολύ. Είναι πρακτικά αδύνατο να τα κάνει κάποιος για 24 ώρες συνέχεια.

Μπορείς όμως να τα κάνεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ας πούμε για μία στιγμή. Και αν μπορείς να τα κάνεις για μία στιγμή, μπορείς και για άλλη μία στιγμή, και για άλλη μία, κ.ο.κ. Έτσι δημιουργείς στιγμές ευτυχίας.

Αν δεις λίγο γιατί οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι, θα δεις ότι είναι ικανοί να είναι δυστυχισμένοι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες: επειδή αντιμετωπίζουν μια αρρώστια, ή επειδή είναι μόνοι τους, αλλά ακόμα και αν δεν είναι μόνοι τους και αν δεν αντιμετωπίζουν μια αρρώστια. Είναι δυστυχισμένοι όταν τους λείπει κάτι, αλλά είναι δυστυχισμένοι και όταν τα έχουν όλα. Οι άνθρωποι δημιουργούν μόνοι τους τη δυστυχία τους.

Αν παρατηρήσεις τον εαυτό σου, αυτό που ονομάζουμε ενέργεια της ζωής, μέχρι τώρα έχεις υπάρξει ευτυχισμένος για κάποιες στιγμές, ενώ για κάποιες άλλες βίωνες δυσάρεστες εμπειρίες. Όλες αυτές οι εμπειρίες αποτελούν μορφές έκφρασης αυτής της ενέργειας. Αν λοιπόν εκπαιδευτείς στο να διαχειρίζεσαι αυτή την ενέργεια, προς ποια κατεύθυνση θα τη στρέψεις; Προς τη δυστυχία ή προς τη χαρά;

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν έλεγχο του συστήματός τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν την ενέργειά τους, νομίζουν ότι η δυστυχία στη ζωή είναι αναπόφευκτη, ενώ δεν είναι. Τη δυστυχία τη δημιουργούμε μόνοι μας, αλλά για να το καταλάβεις αυτό πρέπει να ζεις με επίγνωση.


Δείτε σχετικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΝΟΥ



Η ΗΘΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ



Σήμερα έμαθα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι ένα άτομο που είχα βοηθήσει πριν από αρκετό καιρό να απαλλαγεί από ένα δυσεπίλυτο και ιδιαίτερα οδυνηρό πρόβλημα υγείας, μέσω της βιοηλεκτρομαγνητικής διάγνωσης και θεραπείας, παραμένει όλον αυτόν τον καιρό χωρίς συμπτώματα. Για άλλη μία φορά έχω το μεγάλο προνόμιο να βιώνω το συναίσθημα ότι βοήθησα έναν άνθρωπο και του προσέφερα το ανεκτίμητο αγαθό της υγείας και της απαλλαγής από τον πόνο. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι' αυτό και αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας...



Δείτε για το περιστατικό στον παρακάτω σύνδεσμο:


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΔΥΝΗΡΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ, ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ.


Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ



Ο Έλον Μασκ (Elon Musk), ο μεγιστάνας της τεχνολογίας που έχει βάλει στόχο το διάστημα με το πρόγραμμα SpaceX και την κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας με την Tesla, αποφασίζει τώρα να ρίξει χρήματα σε ένα πρότζεκτ που φιλοδοξεί να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως δοκιμάζει να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της «Neuralink», ένα τολμηρό πρότζεκτ που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο στην επιστημονική φαντασία και έχει ήδη αρχίσει να πραγματώνεται από την πρωτοποριακή εταιρεία. Η νέα αυτή εταιρεία που συστάθηκε με την ονομασία «Neuralink» επικεντρώνεται στη δημιουργία συσκευών που μπορούν να εμφυτεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με τελικό σκοπό να βοηθήσουν τον άνθρωπο να συνδεθεί με το λογισμικό και να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να βελτιώσουν λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, ή να επιτρέψουν την πιο άμεση διασύνδεση του εγκεφάλου με υπολογιστικές συσκευές.

Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος είχε υπαινιχθεί την ύπαρξη της «Neuralink» μερικές φορές κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Πιο πρόσφατα, στο Ντουμπάι, είχε δηλώσει σε συνέδριο πως: «Με την πάροδο του χρόνου πιστεύω ότι θα δούμε μία πιο στενή συγχώνευση των βιολογικών πληροφοριών και των ψηφιακών πληροφοριών». Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα ακούγεται από περίπλοκο έως και τρομακτικό για μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας δεδομένου πως ακόμη δεν υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση και αποκωδικοποίηση των μυστικών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τέτοιου τύπου διασυνδέσεις σήμερα συναντά κανείς μόνο στην επιστημονική φαντασία. Στον ιατρικό χώρο, συστοιχίες ηλεκτροδίων και άλλα εμφυτεύματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, την επιληψία και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν πολύπλοκα εμφυτεύματα μέσα στο κρανίο τους, ενώ ο αριθμός των ασθενών με συσκευές διέγερσης είναι μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ακόμη και για την ιατρική, να επέμβει στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μόνο εκείνοι που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες ιατρικές δυνατότητες επιλέγουν να υποβληθούν σε τέτοια επέμβαση ως έσχατη λύση. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για την Neuralink, αλλά το σίγουρο είναι ότι επικεντρώνεται στην εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων, που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν απρόσκοπτα μέσω της τεχνολογίας, χωρίς την ανάγκη για μία πραγματική, φυσική διεπαφή. Η εταιρεία έχει επίσης καταχωρηθεί στην Καλιφόρνια ως μονάδα ιατρικής έρευνας και η αρχική εστίαση της Neuralink περιγράφεται ως τεχνολογική εφαρμογή που θέλει να αντιμετωπίσει συμπτώματα χρόνιων παθήσεων, ή ακόμη και αυτές καθ΄εαυτές τις παθήσεις.

Και όμως παρά τα μεγαλεπίβολα σχέδια του πρωτοπόρου επιχειρηματία, υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται, ως η πιο προηγμένη και αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας, η λεγόμενη βιοηλεκτρομαγνητική διάγνωση και θεραπεία, η οποία μάλιστα είναι μη επεμβατική μέθοδος, που στερείται τελείως παρενεργειών και βασίζεται σε σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα εφαρμογών της "Θεωρίας του Χάους ή των Πολύπλοκων Συστημάτων", καθώς και της "Θεωρίας των Πληροφοριών".

 

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την ανάλυση της συγκεκριμένης μεθόδου, όπως παρουσιάστηκε από τον πρωτοπόρο γιατρό, ερευνητή και συγγραφέα Δρ Ιωάννη Δαύρο σε Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα, που τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά:

 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

 



Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΞΗΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ



«Όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις», έγραψε ο Paulo Coelho στον Αλχημιστή πριν από σχεδόν 25 χρόνια και από τότε η συγκεκριμένη φράση έχει γίνει κάτι σαν μάντρα για όσους ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι υπάρχει «κάτι» εκεί έξω, μια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα – αρκεί να το ζητήσει. Πίσω από τα λόγια του διάσημου Βραζιλιάνου συγγραφέα ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη κοσμοθεωρία που βρίσκει μέχρι σήμερα πολλούς υποστηρικτές κι εξίσου πολλούς επικριτές, αφού και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν στα χέρια τους μια πληθώρα από επιστημονικά στοιχεία για να στηρίξουν τη θέση τους. Εμείς δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε για να δούμε αν πράγματι το σύμπαν μας ακούει. Πώς όμως θα μάθουμε τι και πώς μπορούμε να του ζητάμε;

1. Τσέκαρε το focus σου
Πώς γίνεται όταν ζητάμε, για παράδειγμα, να βρούμε θέση για παρκάρισμα, να ξεπαρκάρει κάποιος ακριβώς στο σημείο που θέλουμε, αλλά το σύμπαν να μένει ασυγκίνητο για μήνες κι ας ζητάμε επίμονα να συναντήσουμε τον έρωτα της ζωής μας; Αυτή η ανώτερη δύναμη για την οποία μιλούν οι οπαδοί του Νόμου της Έλξης δεν είναι μαγικό ραβδάκι για να το στροβιλίσουμε και να εμφανιστεί μέσα σε ένα σύννεφο χρυσόσκονης αυτό που ζητάμε. Τις περισσότερες φορές που το μήνυμά μας δεν φτάνει στον ουράνιο παραλήπτη του, αυτό οφείλεται στο ότι ασυνείδητα στέλνουμε λάθος μήνυμα: αν σκεφτείς ότι όλοι κάνουμε καθημερινά χιλιάδες ασυνείδητες σκέψεις, από τις οποίες το 80% (τουλάχιστον) είναι αρνητικές, μην απορείς που έλκουμε ένα σωρό αρνητικές καταστάσεις. Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα είναι να τσεκάρουμε τις ίδιες μας τις σκέψεις: πού εστιάζεις, πού επικεντρώνονται οι σκέψεις σου; Στα θετικά ή στα αρνητικά; Αν χρησιμοποιήσουμε το παραπάνω παράδειγμα, αναρωτήσου μήπως όσο κι αν λες «θέλω να βρω σύντροφο» τελικά σκέφτεσαι περισσότερο με περιοριστικούς όρους όπως, π.χ., «είναι δύσκολο να βρω έναν νορμάλ άνθρωπο να κάνω σχέση». Σε αυτή την περίπτωση, αν επικεντρώνεσαι στη δυσκολία και στην έλλειψη, αυτά θα έλξεις…

2. Βρες τρόπους να χαλαρώσεις το νου και το σώμα σου
Όταν οι σκέψεις μας τρέχουν με ασύλληπτες ταχύτητες, είναι πιο δύσκολο να τις πιάσουμε επ’ αυτοφώρω ώστε να δούμε αν πράγματι στην πλειονότητά τους είναι αρνητικές και επομένως αν σαμποτάρουν την επικοινωνία μας με το σύμπαν. Οι ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής και διαλογισμού μάς επαναφέρουν στο τώρα και μας βοηθούν να γίνουμε πιο συνειδητές όσον αφορά τις σκέψεις που γεμίζουν το μυαλό μας. Όπως λέει ο κ. Θωμάς Φύλιος, συντονιστής βιωματικών σεμιναρίων Ολιστικής Ευεξίας και μεθόδων αυτοβελτίωσης, «όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στην αναπνοή, επικεντρωνόμαστε στον παρόντα χρόνο, δηλαδή στη στιγμή, στο τώρα. Ουσιαστικά γινόμαστε παρατηρητές του εαυτού μας. Παρατηρώντας την αναπνοή μας μαθαίνουμε να παρατηρούμε και ό,τι άλλο μας συμβαίνει χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτό, όπως για παράδειγμα, τις σκέψεις μας, οι οποίες είναι και η βασική αιτία του άγχους μας». 

3. Γράψε τι σε ανησυχεί
Σύμφωνα με τα επιστημονικά του ευρήματα, ο νευροψυχολόγος δρ Rick Hanson, στο βιβλίο του με τίτλο Hardwiring Happiness, έχει διατυπώσει την εξής θεωρία: «τα αρνητικά κολάνε στο μυαλό μας σαν βέλκρο και τα θετικά γλιστράνε από αυτό σαν τεφλόν». Δεν το κάνεις μόνο εσύ, όλοι μας το κάνουμε. Γι’ αυτό, μπορείς για δύο εβδομάδες να σημειώνεις όλα αυτά που σου προκαλούν ανησυχία: τι φοβάσαι ότι θα συμβεί; Όπως είπαμε και παραπάνω, τελικά όσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, καταλήγουμε να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά. Στο τέλος των δύο εβδομάδων δες από όλα αυτά που έχεις σημειώσει τι πραγματικά βγήκε αληθινό. Πιθανότατα ελάχιστα από αυτά. Έτσι, θα δώσεις στον εγκέφαλό σου το σήμα ότι η ανησυχία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σου τρώει ενέργεια και να σε παγιδεύει σε αρνητικές σκέψεις, κρατώντας σε μακριά από την εκπλήρωση των στόχων σου.

4. Κάνε θετικές δηλώσεις
Οι θετικές δηλώσεις είναι ένα από τα πιο δυνατά μας χαρτιά, αφού μέσω του λόγου μας στέλνουμε ηχηρά και «ευανάγνωστα» μηνύματα στο σύμπαν. Σύμφωνα με την Louise Hay, κορυφαία ομιλήτρια και συγγραφέα πολλών βιβλίων αυτοβελτίωσης, όπως το Έλκεις Αυτό που Δηλώνεις, όταν κάνουμε θετικές δηλώσεις χρειάζεται να φροντίζουμε: (α) να τις διατυπώνουμε σε ενεστώτα χρόνο, (β) να εκφραζόμαστε χρησιμοποιώντας θετικές λέξεις, (γ) να είμαστε σαφείς και σύντομες, και (δ) να τις επαναλαμβάνουμε συχνά μέσα στην ημέρα και καθημερινά.

5. Κράτα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Πρόκειται για μια συνήθεια που, σύμφωνα με επιστήμονες όπως ο ψυχολόγος Robert Emmons, όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας μας κατά 25%, αλλά έλκει στη ζωή μας ακόμα περισσότερα θετικά πράγματα: όπως έχει δηλώσει η Louise Hay, «έχω ανακαλύψει ότι όσο πιο πρόθυμη είμαι να είμαι ευγνώμων για τα μικρά πράγματα της ζωής, τόσο πιο εύκολα έρχονται και τα μεγάλα, από ανέλπιστες πηγές».

6. Κράτα το κίνητρό σου καθαρό
Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας είναι το «γιατί» ζητάμε ό,τι ζητάμε. Αν πίσω από τα «θέλω» μας κρύβονται εγωιστικά κίνητρα, ανταγωνισμοί, συγκρίσεις και αδικίες, περιμένουμε από το σύμπαν, αυτή την ανεξάντλητη δύναμη αγάπης, να βρίσκεται με το μέρος μας; Αν για να πάρουμε εμείς αυτό που θέλουμε πρέπει κάποιος άλλος άνθρωπος να βρεθεί σε δυσχερή θέση, γίνεται να έχουμε σύμμαχό μας αυτή την καθαρή πηγή ενέργειας; Μάλλον όχι… 

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ




Ο ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Καφετζής επισημαίνει τα κυριότερα που πρέπει να γνωρίζουμε για την πανδημία από τον Κορωνοϊό:

 

Το 80% από όσους προσλάβουν τον ιό Covid-19 θα εκδηλώσουν από κανένα έως ήπια συμπτώματα που μπορεί να περάσουν χωρίς νόσηση, με ήπια συμπτώματα που δεν θα ανησυχήσουν ή με πυρετό και βήχα που και πάλι δεν πρέπει να ανησυχήσουν τους ίδιους και την οικογένεια.

Στο 20% των περιπτώσεων και ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενη νόσο (τα άτομα αυτά αναφέρονται ως υψηλού κινδύνου), η νόσος μπορεί να είναι σοβαρότερη και να οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ακόμα και στην απώλεια του ατόμου αυτού.

Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη νόσο μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, όλη η ανθρωπότητα δεν έχει αντισώματα κατά του ιού, άρα είναι ευάλωτη, ακόμη, όσοι νόσησαν και ήταν ηλικίας έως 10 ετών, παρουσίασαν πιο ήπια συμπτώματα, ελάχιστοι χρειάστηκαν νοσηλεία και κανένας δεν έχασε τη ζωή του. Η εικόνα υπήρξε σοβαρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ υπήρξε αρκετά σοβαρή στα άτομα υψηλού κινδύνου, με ποσοστά θνητότητας άνω του 15% στα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

 

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό COVID-19:

 

Αυτά περιλαμβάνουν τον πυρετό (σε ποσοστό 88% των κρουσμάτων), τον ξηρό βήχα (σε ποσοστό 68%) και την αναπνευστική δυσχέρεια (σε ποσοστό 19%). Ο χρόνος επώασης (δηλαδή ο χρόνος μεταξύ εγκατάστασης του ιού στον οργανισμό μας και της έναρξης των συμπτωμάτων της λοίμωξης) για τον ιό Covid-19 υπολογίζεται στις 5-6 ημέρες.

Ωστόσο, μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 12,5 ημέρες, μπορεί ακόμη να φτάσει στις 14 ημέρες. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο, έτσι το μόνο που μένει για προφύλαξη είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ιό.

 

Τα μέτρα προφύλαξης που ξέρουμε και για την γρίπη ισχύουν και για τον COVID-19

  • Μην έρχεστε σε επαφή με άτομα άρρωστα

  • Αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.

  • Αν βήχετε ή φταρνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χάρτινο μαντήλι και πετάξτε το στα σκουπίδια.

  • Φροντίστε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά αντικείμενα και επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά.

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά από φύσημα της μύτης, βήχα ή φτάρνισμα.

  • Καθαρίζετε τα χέρια σας με διάλυμα οινοπνεύματος (τουλάχιστον 60% αλκοόλης) αν δεν διατίθενται σαπούνι και νερό.

  • Αν παρουσιάσετε συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Covid-19 ή είστε γιατρός, νοσηλευτής ή άτομο εργαζόμενο στην παροχή υγείας που ασχολείται με πάσχοντες (αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνεπώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες), ο ΕΟΔΥ συνιστά τη χρήση μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης οιουδήποτε ιού, που μπορεί να φέρεις, σε άλλους.

  • Το παιδί δεν είναι «βόμβα» για τη μετάδοση της νόσου. Απλά το παιδί μπορεί να νοσεί και να μην εκδηλώνει τη νόσο (δηλαδή είναι φορέας), σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο σε ηλικία που πιο σπάνια δεν θα εκδηλώσει τη νόσο, εφόσον προσβληθεί.

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι σωστά, γιατί βασίζονται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την Κίνα και την Ιταλία και πρέπει φυσικά όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας κατά γράμμα.

 

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Με το πρώτο σύμπτωμα μένετε σπίτι.

  • Δεν πηγαίνετε στο γιατρό, ούτε στο νοσοκομείο (άλλωστε τα περιστατικά σε ποσοστό 80% δεν θα χρειαστούν νοσηλεία).

  • Λάβετε οδηγίες τηλεφωνικά.

  • Αν παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε τηλεφωνικά βοήθεια και οφείλουν να έλθουν να σας μεταφέρουν σε νοσοκομείο, αν έχετε ανάγκη.

Γενικά, δεν βγαίνετε από το σπίτι σας χωρίς σοβαρό λόγο. Δεν καλείτε κόσμο στο σπίτι σας. Τα παιδιά, δυστυχώς, δεν πρέπει να συναθροίζονται, παίζουν με τα αδέλφια τους ή με στενούς φίλους. Είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να τη ζήσουμε και να την ξεπεράσουμε. Θα την ξεπεράσουμε μόνο με την υποταγή στις εντολές των ειδικών και του υπουργείου Υγείας.

 

Δείτε σχετικά (κάνοντας "κλικ" στον σύνδεσμο παρακάτω):

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 




Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΓΑΣΤΡΙΝΩΜΑ: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ



Το γαστρίνωμα, ή σύνδρομο Zollinger - Ellison, είναι ένας νευροενδοκρινής όγκος που παράγει γαστρίνη, η οποία προκαλεί υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και οδηγεί στη δημιουργία ελκών στο πεπτικό σύστημα. Η υπερπαραγωγή γαστρίνης προκαλεί τη διαρκή διέγερση των οξυπαραγωγών κυττάρων του στομάχου με αποτέλεσμα την υπεροξύτητα του γαστρικού περιεχομένου. Αυτό με τη σειρά του έχει δύο βασικές συνέπειες:
  1. Κατ’ αρχάς, προκαλείται πεπτικό έλκος στον στόμαχο αλλά και στον υπόλοιπο γαστρεντερικό σωλήνα (οισοφάγο, δωδεκαδάκτυλο, λεπτό έντερο). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 0,1% των περιπτώσεων πεπτικού έλκους και 2% του υποτροπιάζοντος πεπτικού έλκους οφείλονται σε σύνδρομο γαστρινώματος. Τα έλκη αυτά συχνά είναι πολλαπλά, τείνουν δε να υποτροπιάζουν μετά τη συντηρητική θεραπεία.
  2. Από την άλλη μεριά, η διέλευση του υπερόξινου περιεχόμενου του στομάχου στο λεπτό έντερο μειώνει σημαντικά το pH του αυλού του και διαταράσσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργικότητα των παγκρεατικών και εντερικών πεπτικών ενζύμων (που λειτουργούν σε αλκαλικό περιβάλλον) και ως εκ τούτου καταστρέφει τον εντερικό βλεννογόνο, με συνέπεια να προκαλεί σύνδρομο δυσαπορρόφησης και διάρροια.
Σήμερα ασθενείς με συμπτώματα ελκοπάθειας πιθανό να υποβάλλονται σε μια μέτρηση γαστρίνης πιο πρώιμα από ότι παλαιότερα και έτσι εκείνοι που έχουν το σύνδρομο αναγνωρίζονται πιο εύκολα και θεραπεύονται με αντιεκκριτικά φάρμακα πριν η νόσος εξελιχθεί στα σοβαρά της στάδια. Από την άλλη πλευρά όμως πολύ περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν αντιεκκριτικά φάρμακα και έτσι η συμπτωματολογία του συνδρόμου καλύπτεται.
Τα κύρια συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου είναι εκείνα που προκαλούνται από το πεπτικό σύστημα, λόγω της όξινης υπερέκκρισης, με το επιγαστρικό άλγος να ανευρίσκεται σε περίπου 75% των ασθενών. Σχεδόν τα δύο τρίτα των πασχόντων εμφανίζουν διάρροια, αλλά μόνο το 10-20% των ασθενών έχουν επίμονη διάρροια κατά τη διάγνωση.
Το επιγαστρικό άλγος προέρχεται από την εμφάνιση πολλαπλών και εμμενόντων ελκών κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο και τον στόμαχο (90%) αλλά και σε μη συνήθεις περιοχές του πεπτικού σωλήνα (μεταβολβική μοίρα του 12δακτύλου, λεπτό έντερο, και οισοφάγος πιο σπάνια). Οι πιο συχνές επιπλοκές του πεπτικού έλκους είναι η ναυτία και ο έμετος (30%), η αιμορραγία (10%) και η διάτρηση (7%). Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών παρουσιάζεται με συμπτώματα οισοφαγίτιδας από γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση.
Το σύνδρομο αυτό πρέπει να αποκλειστεί σε όλους τους ασθενείς με πεπτικό έλκος που δεν ελέγχεται εύκολα με φαρμακευτική αγωγή, βαριάς μορφής οισοφαγίτιδα ή και επίμονη εκκριτική διάρροια. Γενικά η κλινική εικόνα του ΣΖΕ μπορεί να είναι ασαφής και ως εκ τούτου η διάγνωση είναι πολλές φορές δύσκολη. 
Κλινικά σημεία που μπορεί να μας οδηγήσουν στη διάγνωση αναφέρονται εδώ:
  1. Μεταβολβικό έλκος δωδεκαδακτύλου
  2. Πολλαπλά έλκη δωδεκαδακτύλου και νήστιδος
  3. Πεπτικό έλκος με διάρροια
  4. Πεπτικό έλκος ανθιστάμενο στη θεραπεία
  5. Ιστορικό έλκους και νεφρολιθίαση
  6. Υποτροπή πεπτικού έλκους και απουσία λοίμωξης με Helicobacter pylori ή χρήση NSAID
  7. Οικογενειακό ιστορικό πεπτικού έλκους και υπερασβεστιαιμίας
Το 50% περίπου των γαστρινωμάτων μεθίσταται στους επιχώριους λεμφαδένες ή στο ήπαρ και κατά συνέπεια είναι κακόηθες. Η διάγνωση του γαστρινώματος μπορεί να γίνει με την μέτρηση της γαστρίνης, η οποία είναι στις περιπτώσεις αυτή ιδιαίτερα υψηλή (>1000 pg/ml). Το 90% των γαστρινωμάτων βρίσκεται στο περίφημο ανατομικό τρίγωνο του γαστρινώματος, του οποίου οι κορυφές καθορίζονται από τα εξής σημεία: την ένωση του κυστικού με τον χοληδόχο πόρο, την μετάβαση της 2ης στην 3η μοίρα του 12δάκτυλου και το όριο μεταξύ της κεφαλής και του σώματος του παγκρέατος. Η πλειοψηφία των δωδεκαδακτυλικών γαστρινωμάτων είναι μικρά (<2 cm) και εντοπίζονται στον υποβλεννογόνιο. Το γεγονός αυτό καθιστά την ενδοσκοπική εκτομή τους επικίνδυνη. Περισσότερα από το 90% αυτών απαντώνται στην πρώτη και δεύτερη μοίρα του δωδεκαδακτύλου, ενώ πάνω από 50% είναι μονήρη. Σε αντίθεση τα παγκρεατικά και περιπαγκρεατικά γαστρινώματα είναι >2 cm σε μέγεθος και όσο μεγαλύτερο το γαστρίνωμα τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα μετάστασης τους στο ήπαρ.
Τα γαστρινώματα μεθίστανται στο ήπαρ, στους λεμφαδένες, στα οστά και σε άλλες πιο σπάνιες θέσεις. Γενικά, οι μεταστάσεις στο ήπαρ είναι αποτέλεσμα της σποραδικής μορφής της νόσου, κυρίως δε από μεγάλους (>3 cm) σποραδικούς παγκρεατικούς όγκους, ενώ οι μεταστάσεις στους λεμφαδένες δεν φαίνεται να εξαρτώνται από το μέγεθος ή τη θέση του αρχικού όγκου (τα δωδεκαδακτυλικά και τα παγκρεατικά γαστρινώματα φαίνεται να είναι εξίσου κακοήθη, περίπου δε 50% των μεταστάσεων ανευρίσκεται στους λεμφαδένες). Δεν είναι σίγουρο εάν όλοι αυτοί οι λεμφαδένες που περιέχουν στοιχεία γαστρινώματος είναι αληθινές μεταστάσεις, μιας και περιστασιακά ο λεμφαδενικός καθαρισμός οδηγεί σε μακρό διάστημα ελεύθερο νόσου και θεραπείας. Δεν είναι επίσης ακόμη βέβαιο, αν δεν έχει ανευρεθεί η πρωτοπαθής εστία, αν μια εξωπαγκρεατική εντόπιση γαστρινώματος σε ένα λεμφαδένα είναι η πρωτοπαθής εστία ή εάν ο λεμφαδένας είναι μια μετάσταση μιας πολύ μικρής και αδιάγνωστης εστίας γαστρινώματος στο πάγκρεας ή το δωδεκαδάκτυλο.
Με δεδομένο ότι το γαστρίνωμα είναι σχετικά δύσκολο και να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί, νεώτερες μέθοδοι εντοπισμού και αντιμετώπισής του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Δείτε σχετικά στους παρακάτω συνδέσμους:

Ο ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΟΓΚΟΣ ΓΑΣΤΡΙΝΩΜΑ, Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΟΥ

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ