Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ



Ως εγκεφαλικό επεισόδιο χαρακτηρίζεται το γεγονός της αιφνίδιας και δραματικής ανάπτυξης ενός νευρολογικού ελλείμματος, που είναι το αποτέλεσμα μίας παθολογικής προσβολής, δηλαδή απόφραξης ή αιμορραγίας, ενός ή περισσοτέρων αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου με συνέπεια τη νέκρωση των εγκεφαλικών περιοχών που αιματώνονται από τα συγκεκριμένα αγγεία. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι µία σοβαρή πάθηση που συχνά οδηγεί στον θάνατο ή σε µόνιµη αναπηρία, που σχετίζεται με σοβαρά λειτουργικά και νευρολογικά ελλείμματα. Είναι ή τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου στις ανεπτυγµένες χώρες και η πρώτη αιτία πρόκλησης αναπηρίας στον άνθρωπο, είναι δε υπεύθυνα για 25.000 περιστατικά σοβαρής νόσησης ετησίως στην χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα εγκεφαλικά επεισόδια σε ποσοστό 85% αφορούν την απόφραξη μίας αρτηρίας του εγεφάλου, ενώ σε ποσοστό  80% θα μπορούσαν να προληφθούν.



Δείτε παρακάτω τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να μας συμβεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά θα μπορούσαν είτε να αποφευχθούν, είτε να τροποποιηθούν, με την ανάλογη συμπεριφορά μας:

Προσέχουμε την πίεσή μας.

Αν πάσχετε από υπέρταση, βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση με τις συμβουλές του γιατρού σας και με τα κατάλληλα φάρμακα, και επίσης ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Κόβουμε το κάπνισμα.

Το τσιγάρο μας καταστρέφει, με το να στερεί οξυγόνο από το αίμα, αναγκάζοντας την καρδιά μας να δουλεύει περισσότερο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, συνεπώς και του εγκεφαλικού. Κόψτε το κάπνισμα σήμερα, και ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί, από κάθε πιθανή άποψη.

Διαχειριζόμαστε τον διαβήτη.

Οι ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με τους μη διαβητικούς, συνεπώς η σωστή διαχείριση της ασθένειας είναι κρίσιμη για την καλή σας υγεία.

Γυμναζόμαστε.

Μπορούμε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού (και μιας πολύ μεγάλης λίστας άλλων παθήσεων) με το να ασκούμαστε για 30 λεπτά, 5 μέρες την εβδομάδα. Σπάστε τα 30λεπτα σε πιο εύκολα, 10λεπτα μέρη, και κάντε ασκήσεις το πρωί, το απόγευμα ή όποτε έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Χάνουμε βάρος αν είμαστε υπέρβαροι.

Το περιττό λίπος στον οργανισμό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, διαβήτη και πολλών άλλων παθήσεων. Με διατροφή και γυμναστική – και βοήθεια από έναν ειδικό, αν θέλετε – προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τρώμε υγιεινά.

Φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, junk food μακριά μας. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, τρανς και κορεσμένων λιπαρών, και η υγεία σας θα σας ευγνωμονεί. Έτσι, θα καταφέρετε να ρυθμίσετε και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού.



Δείτε σχετικά στον παρακάτω σύνδεσμο:


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου