Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΝΔΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ OSHO




Κατά τον Osho: «Θα βρεις νόημα σ’ αυτή τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ. Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε.» Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιό να είναι το νόημα της ύπαρξης μας. Ψάχνουμε να το βρούμε κάπου εκεί έξω, αλλά στην πραγματικότητα εμείς χρειάζεται να το δημιουργήσουμε για λογαριασμό μας, με βάση τις επιθυμίες μας και τις απόψεις μας… Σύμφωνα με τον Osho δηλαδή, το νόημα της ζωής δεν πηγάζει από κάποιον Θεό ή από οποιαδήποτε κοινωνική παράδοση,  αλλά καθαρά από τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Λέει επίσης ο Osho: «Αν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αγαπάς και τους άλλους αν μισείς τον εαυτό σου,  τότε μισείς και τους άλλους,  γιατί οι σχέσεις σου με τους άλλους είναι απλά η απεικόνιση του εαυτού σου.» Όσο πιο καλή σχέση έχουμε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερη σχέση έχουμε και με τους άλλους. Όταν τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, είμαστε πιο ήρεμοι και πιο χαρούμενοι στη ζωή μας. Δεν έχουμε την τάση ή την ανάγκη να κάνουμε πικρόχολα σχόλια προς τους άλλους και δεν βγάζουμε κανένα κόμπλεξ προς τα έξω με την συμπεριφορά μας.
Ο Osho για τη ζωή μετά θάνατον: «Η πραγματική ερώτηση δεν είναι αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Η πραγματική ερώτηση είναι αν έχεις ζωή πριν το θάνατο.» Το εάν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, κανείς δεν το ξέρει. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά και κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ο Osho όμως, μας καλεί να αναρωτηθούμε κάτι άλλο: εάν πραγματικά ζούμε την ζωή μας ή αν απλώς υπάρχουμε. Γιατί έχει μεγάλη διαφορά. Άλλο να ζούμε δαμάζοντας τους φόβους μας και κάνοντας αυτό που πραγματικά θέλουμε και άλλο να επιτρέπουμε στους φόβους μας να κυβερνούν την ζωή μας. Γιατί όπως λέει και ο Osho: «Η ζωή ξεκινάει εκεί που τελειώνει ο φόβος». Ο φόβος, δηλαδή, είναι εκείνος που ουσιαστικά αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο προς την επιτυχία και ευτυχία μας. Στη ζωή μας λοιπόν, κατά βάθος φοβόμαστε το τι θα πουν οι άλλοι για εμάς σε περίπτωση που αποτύχουμε σε κάτι που κάνουμε. Αυτός ο φόβος σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνος που μας φρενάρει υποσυνείδητα  από το να αναλάβουμε δράση. Ωστόσο, λησμονούμε ότι όλοι ανεξαιρέτως κάνουμε λάθη και ότι κανένας δεν έγινε επιτυχημένος στον τομέα του χωρίς να έχει κάνει αρκετά λάθη στο παρελθόν. Οπότε εάν θέλουμε πραγματικά να ξεκινήσουμε να ζούμε τη ζωή μας, θα χρειαστεί να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε πιο γενναία και αποφασιστικά.
Λέει ο Osho χαρακτηριστικά: «Αν είσαι δυστυχισμένος σε σένα οφείλεται. Αν είσαι ευτυχισμένος και αυτό σε σένα οφείλεται. Κανένας άλλος δεν μπορεί να επιδράσει στη ζωή σου παρά μόνο εσύ ο ίδιος. Εσύ είσαι η κόλασή σου, εσύ ο παράδεισός σου.» Πράγματι η ευτυχία είναι στο χέρι μας. Γιατί όλα ξεκινάνε από το πώς σκεφτόμαστε, κάτι που είναι από τα ελάχιστα πράγματα στον κόσμο που μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε. Εάν κάνουμε αρνητικές σκέψεις λοιπόν, τότε είναι επόμενο να έχουμε άγχος, να είμαστε  φοβισμένοι, ή να είμαστε στενοχωρημένοι. Από την άλλη,  εάν έχουμε θετική σκέψη και διατηρούμε μία θετική στάση ζωής, τότε αυτόματα νιώθουμε καλύτερα και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που μας ικανοποιεί περισσότερο.


Δείτε σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου