Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.



Η ΙΔΕΑ ΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΜΕΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΑΡΙΣΑΝ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!


Η επιμονή σε μια ιδέα ενός συμπολίτη μας με κινητικά προβλήματα, το ταλέντο και η ευρηματικότητα μιας ερευνητικής ομάδας και η τεράστια επιμονή τους απέναντι στην ελληνική γραφειοκρατία συνέβαλαν στην κατασκευή της συσκευής Seatrac, που προσφέρει αυτονομία και ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητική αναπηρία.
Εμπνευστής του ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος δυτικής Ελλάδας Γεράσιμος Φεσσιάν, άτομο περιορισμένης κινητικότητας, ο οποίος απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών ζητώντας τρόπους για την πρόσβασή του στη θάλασσα χωρίς βοήθεια. Όπως λέει ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου, υποψήφιος διδάκτωρ και μέλος της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου του καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλου, «Ενώ αρχικά φάνηκε προφανής ιδέα, στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε τέτοια συσκευή πουθενά στον κόσμο. Ως Ελλάδα μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα κομμάτι από τα 166 δισ. ευρώ που ξοδεύονται ετησίως από τα 89 εκατ. τουριστών που έχουν ανάγκη προσβασιμότητας».
Η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε μια διάταξη που περιλαμβάνει ένα κάθισμα, κινείται σε σταθερή τροχιά μήκους 15 μέτρων και χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια. Ο χειρισμός της γίνεται από ένα απλό αδιαβροχοποιημένο τηλεχειριστήριο με δύο κουμπιά, ένα για τη θάλασσα και ένα για την ξηρά. Μέχρι σήμερα συσκευές έχουν τοποθετηθεί σε Αχαΐα, Αττική και Κύπρο, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνουν και άλλες χώρες.  Η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία βραβεύθηκε με το 1ο βραβείο καινοτομίας στο σχετικό διαγωνισμό της Eurobank και του ΣΕΒ.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο (κάνοντας "κλικ" στο σχετικό σύνδεσμο).

SEATRAC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου