Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ, "ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ".


ΤΟ ΔΝΤ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΠΛΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΟΝΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Ομολογεί την αποτυχία του, για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφό του επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στη Κομισιόν και στις ευρωπαϊκές χώρες. Οπως αναφέρεται σε αυτή την Εκθεση του ΔΝΤ, οι προβλέψεις για ανάπτυξη ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα ενώ υποτιμήθηκε σημαντικά η ζημιά στην ελληνική οικονομία από τη σκληρή λιτότητα που την βύθισε σε μεγάλη ύφεση. Με το έγγραφο αυτό το ΔΝΤ ομολογεί ουσιαστικά ότι εφαρμόστηκε λάθος συνταγή για την ελληνική οικονομία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν, καθώς παραδέχεται πως η τρόικα υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη και υπολόγισε λάθος τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην οικονομία, επίσης ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άνοιξε με καθυστέρηση και πως γενικότερα οι εκτιμήσεις της τρόικας για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν αποδείχθηκαν σωστές. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο επικαλούνται τόσο η "Wall Street Journal" όσο και οι "Financial Times", η απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έπρεπε να είχε παρθεί πολύ νωρίτερα, όταν φαινόταν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε βγει εκτός τροχιάς και ότι το ΔΝΤ και οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν καταλάβει νωρίτερα ότι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας ήταν λανθασμένες. Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ομολογείται από το ΔΝΤ ότι το πακέτο βοήθειας που χορηγήθηκε το 2010 στη χώρα μας δεν είχε σχεδιαστεί τόσο για να βοηθηθεί η Ελλάδα όσο για να σωθεί η ευρωζώνη από ένα πιθανό ντόμινο! Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Ταμείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη καθυστέρηση ν' αποφασιστεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο έγινε πολύ αργότερα, αφότου διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο, δηλαδή τον Μάιο του 2012, με τις γνωστές επιπτώσεις του αδιεξόδου, που έχει περιέλθει σήμερα η Ελλάδα και το αποδίδει στις πολιτικές πιέσεις που άσκησαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους τεράστια ποσά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, που θα τους απέφεραν μεγάλες ζημιές.
 Όπως είναι φυσικό, η δημοσιοποίηση του εγγράφου αυτού του ΔΝΤ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με αποκορύφωμα αυτή του αρθρογράφου της "Daily Telegraph", Ambrose Evans-Pritchard, που σε άρθρο-καταπέλτη για την καταστροφική πολιτική της λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, καλεί τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να παραιτηθεί από τη θέση του! Και επισημαίνει: "κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα καταστροφικά λάθη που έκανε η τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, όπου η νεανική ανεργία αγγίζει το 58,3%. Κανείς δεν έχει παραιτηθεί, δεν έχει χάσει έστω ένα ημερομίσθιο και δεν έχει αντιμετωπίσει την οποιασδήποτε μορφής λογοκρισία από ένα εκλεγμένο όργανο". Επίσης επισημαίνει πως το χειρότερο όλων είναι ότι τα λάθη πολιτικής που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν έχουν διορθωθεί και ότι η Ευρωζώνη επιμένει στο ίδιο μείγμα των αποτυχημένων υφεσιακών πολιτικών. Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκαλεί η τοποθέτησή του, ότι σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το ΔΝΤ, "η Ευρώπη θυσίασε την Ελλάδα για να σώσει το ευρώ" και τονίζει: "Αυτό που βλέπουμε είναι το σχεδόν τέλειο παράδειγμα των όσων πηγαίνουν στραβά με το ευρωπαϊκό σχέδιο, δεν υπάρχει μηχανισμός ευθυνών, κανείς δεν πληρώνει τίποτα". Και συνεχίζει: "Αυτός που θα πρέπει να πληρώσει αυτή τη φορά, είναι ο Olli Rehn, αφού η τρόικα είναι δικό του παιδί. Εάν ήταν ο υπουργός Οικονομικών ενός δημοκρατικού κράτους, σίγουρα θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί". Και το άρθρο καταλήγει: "Σαν τους Σπαρτιάτες, τους Θηβαίους και τους Θεσπιείς στα στενά των Θερμοπυλών, οι Έλληνες θυσιάστηκαν για να αγοράσει η συμμαχία χρόνο. Αντί για χειροκρότημα, διασύρθηκαν για τις ηρωικές τους προσπάθειες από τους κακά πληροφορημένους Ολλανδούς, Φινλανδούς, Αυστριακούς και Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι κοίταζαν το δικό τους συμφέρον. Ένα άθλιο επεισόδιο".
Με όλα αυτά που έρχονται στο φως εκ των υστέρων και εν μέσω της μεγαλύτερης καταστροφής που γνώρισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από την οποία κανείς δεν γνωρίζει πως θα βγεί, τεράστιες αναδεικνύονται οι ευθύνες αυτών που, ενώ ήσαν ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων, "έριχναν νερό στο μύλο" αυτών που έσωζαν την Ευρώπη, θυσιάζοντας την Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου