Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ, ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...


 


Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΜΑΣ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ, Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ;


Μία από τις πολύ λίγες φορές, που ισχύει απόλυτα αυτό που λέμε "μιά εικόνα χίλιες λέξεις"... Ο λόγος γιά μιά επιτυχημένη φωτογραφία από τους δρόμους της Αθήνας, που κάνει το γύρο του κόσμου. Είναι μία φωτογραφία, που αποτυπώνει σε πιό σημείο, πλέον, έχει φθάσει η απώλεια κάθε είδους ανθρωπισμού και της ραγδαίας κοινωνικής αποσύνθεσης που συντελείται στη χώρα μας, που τράβηξε ο Δημήτρης Μεσσήνης για το Associated Press.
Στη φωτογραφία αυτή, που "μιλάει από μόνη της", απεικονίζεται μία γυναίκα με ένα περιοδικό μόδας στο χέρι, να κλωτσάει ένα κοριτσάκι, που παίζει ακορντεόν για λίγα κέρματα, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα...
"Η μαντάμ «νόμος και τάξη» επί το έργον, ενώ η μικρή καλείται να αντιμετωπίσει το... θηρίο", έτσι τιτλοφόρησε ο ίδιος ο Δ. Μεσσήνης την φωτογραφία του. Ας δούμε, όμως, πως περιγράφει ο ίδιος στην «Ε» την συγκεκριμένη σκηνή.
«Τράβηξα την πρώτη φωτογραφία στις 14:52'13'' το μεσημέρι της Δευτέρας. Ενα λεπτό αργότερα (14:53'11'') τράβηξα το συγκεκριμένο καρέ. Στο χρόνο που μεσολάβησε, κι ενώ ρύθμιζα τη μηχανή, άκουγα δυο Αμερικανούς τουρίστες να συζητούν μεταξύ τους. "Φτάνουν 50 σεντς;", έλεγαν μεταξύ τους και έψαχναν στο πορτοφόλι τους. Τη στιγμή που πλησίασαν τη μικρή, περνάει από δίπλα μου η συγκεκριμένη γυναίκα, ιδιοκτήτρια καταστήματος, σχεδόν σπρώχνοντάς με. Περνά ανάμεσα από το παιδί και τους δυο τουρίστες που πλησιάζουν. Παρεμβαίνει. "Δεν χρειάζεται να δώσετε λεφτά", τους λέει και στη συνέχεια απευθυνόμενη στο παιδί επαναλαμβάνει δυο-τρεις φορές "φύγε". Το κοριτσάκι σαστίζει. Την κοιτά. Στη συνέχεια το πλησιάζει και το σπρώχνει δυνατά κάνα-δυο φορές με το πόδι», συμπληρώνει. «Κατέβασα τη μηχανή και της έκανα έντονη παρατήρηση. "Μωρό είναι, γιατί το κλοτσάς το παιδί;" τη ρωτάω εξοργισμένος. "Εμείς έχουμε μαγαζιά εδώ και αυτή δεν κόβει αποδείξεις", μου λέει. "Γιατί πουλάς ακορντεόν; Ή κόβεις αποδείξεις;" τη ρωτάω. "Τι θέλετε, κύριε;", μου λέει. Δεν είχε καταλάβει ότι είμαι φωτορεπόρτερ. Εκείνη την ημέρα δεν δούλευα. Φορούσα βερμούδα. Αλλά είχα μαζί μου τη μηχανή και επειδή ήταν η διαδήλωση και το κέντρο ήταν κλειστό, ζήτησα από το ταξί που είχα μισθώσει να με αφήσει εκεί για να περπατήσω», καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου