Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΑΣΕΙ.



ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΑΣΕΙ... ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ, ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ, ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΑ, ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟΝΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!


Είναι γεγονός ότι το τελευταίο σκαλοπάτι ηθικής απαξίας είναι όταν κάποιος "βάλει χέρι" στο φιλανθρωπικό ταμείο... Και δυστυχώς αυτό έχει συμβεί με τους πολιτικούς μας, που κυβέρνησαν την περίοδο 2007-2011... Φαίνεται ότι απαλλοτρίωσαν το "Ταμείο Μολυβιάτη", όπου είχαν συλλεγεί δωρεές γιά τους πυρόπληκτους στην Ηλεία!
Όλοι θυμόμαστε, πως μετά την καταστροφική επιδρομή της πύρινης λαίλαπας στην Ηλεία το 2007, εκδηλώθηκε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους, σε ολόκληρη την Ελλάδα, τον απόδημο Ελληνισμό αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Έτσι συγκεντρώθηκαν 120.000.000 ευρώ, που απετέλεσαν το περίφημο "Ταμείο Μολυβιάτη". Πρόσφατα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, κατέθεσε σχετική έκθεση, που επισημαίνει διαχειριστικές ανωμαλίες, εκ μέρους των κυβερνώντων, κατά τη περίοδο 2009-2011. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση προχώρησε το 2010 στην κατάργησή του και τη μεταφορά των χρημάτων από αυτό (Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών, ιδρυθέν το 2007), στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο, υπήρξε παύση χρηματοδότησης έργων, χωρίς μάλιστα να ολοκληρωθούν ούτε καν οι κατοικίες πυροπλήκτων! Όπως μάλιστα αναφέρθηκε από βουλευτή, όταν έκλεισε το Ταμείο Μολυβιάτη είχε 120 εκατομμύρια και ξαφνικά βρέθηκε να υπάρχει υπόλοιπο 92 εκατομμύρια, χωρίς να έχει δοθεί σαφής εξήγηση για το που πήγαν τα 28 εκατομμύρια ευρώ!
Τι έχει γίνει, όμως με τους ενόχους γι' αυτή τη τραγωδία; Η δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις για διάφορα πλημμελήματα πέντε άτομα, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων! Η καθυστέρηση αυτή παρατείνει το χρόνο άσκησης της έφεσης, με συνέπεια το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό να καθυστερεί επικίνδυνα. Ο χρόνος για τη διεξαγωγή της εφετειακής δίκης, που έχει πλέον απομείνει, είναι ελάχιστος. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όταν τελικώς έγινε, διήρκεσε περίπου 8 μήνες! Ομως, σε περίπου δύο χρόνια συμπληρώνεται το ανώτατο όριο μέσα στο οποίο πρέπει να τελεσιδικήσουν τα πλημμελήματα, αλλιώς παραγράφονται εκ του νόμου. Αξιοσημείωτο επισης είναι και το γεγονός, ότι ένας από τους καταδικασμένους σε 49 χρόνια φυλάκισης εξακολουθεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα (αντιπεριφερειάρχης), αφού η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί, εννέα ολόκληρους μήνες μετά τη δημόσια απαγγελία της ετυμηγορίας του δικαστηρίου!
Το άκρον άωτον: Κανένας πολιτικός της κεντρικής πολιτικής σκηνής και κανένας πολιτικός παράγοντας του νομού τόλμησε να παραστεί στο τρισάγιο που τελέσθηκε στον τόπο θανάτου της μητέρας με τα 4 ανήλικα παιδιά και των 3 δασοπυροσβεστών.
Αποτέλεσμα: Tο πάγωμα της αποκατάστασης προκάλεσε τεράστια μείωση πληθυσμού στις πυρόπληκτες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι, ότι, με βάση την απογραφή του 2011, στον πυρόπληκτο Δήμο Ζαχάρως - Φιγαλείας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 41,9%, ενώ στη Μάκιστο έφυγαν οι επτά από τους 10 ( δηλαδή μείωση 70%).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου