Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ!



Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ!


Ο Ελληνικής καταγωγής χημικός μηχανικός Πασχάλης Αλεξανδρίδης ανέπτυξε και με την βοήθεια άλλων επιστημόνων, μια καινοτομική νανοτεχολογική μέθοδο απεικονιστικής εξέτασης του εντέρου, η οποία θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν πιο εύκολα και να θεραπεύουν πιο αποτελεσματικά τις παθήσεις του συγκεκριμένου οργάνου. Συγκεκριμένα, η ανακάλυψη αυτή είναι ένας "χυμός" που αποτελείται από νανοσωματίδια που αιωρούνται σε ένα υγρό, το οποίο πίνει ο ασθενής. Όταν το υγρό φθάνει στο έντερο, οι γιατροί "φωτίζουν" τα αιωρούμενα νανοσωματίδια με μια αβλαβή δέσμη λέιζερ, πράγμα που καθιστά δυνατή την μη επεμβατική και σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση του οργάνου, καλύτερα από κάθε άλλη υπάρχουσα τεχνική.
Μέχρι σήμερα, οι ακτινολόγοι και οι γαστρεντερολόγοι "βλέπουν" το έντερο με ακτινογραφίες-Χ, μαγνητικές τομογραφίες και υπερήχους, αφού προηγουμένως ο ασθενής έχει πιεί βάριο για να βοηθηθεί η απεικόνιση. Όμως όλες αυτές οι τεχνικές έχουν περιορισμούς από άποψη ασφάλειας και καθαρότητας στην απεικόνιση, ενώ δεν είναι πολύ καλές στην απεικόνιση των κινήσεων του εντέρου σε πραγματικό χρόνο. Η νέα τεχνολογία δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια, τα οποία ήπιαν τον «νανοχυμό». Στη συνέχεια, στα πειραματόζωα έγινε φωτοακουστική τομογραφία, η οποία εκπέμπει δέσμες λέιζερ. Τώρα πρόκειται να ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο Πασχάλης Αλεξανδρίδης είναι καθηγητής της Σχολής Χημικών και Βιολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) το 1989 και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης το 1994. Αφού έκανε τη μεταδιδακτορική έρευνά του στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία, συνέχισε την ακαδημαϊκή καριέρα του στο Μπάφαλο, που αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημίου SUNY της Νέας Υόρκης. Θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους χημικούς μηχανικούς διεθνώς, με πολλές διεθνείς βραβεύσεις στο ενεργητικό του, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Μποδοσάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου