Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΝΑΣ ΛΟΦΟΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ;


Ο ΑΡΚΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ Θ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΣΤΗ ΘΗΒΑ.
  
χει ανακαλύψει την είσοδο της μεγαλύτερης και αρχαιότερης πυραμίδας στην Ελλάδα", που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ. περίπου, στο εσωτερικό του λόφου του Αμφείου που βρίσκεται στη Θήβα υποστηρίζει ο Αρκάς αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, που ανακάλυψε την είσοδο στη βαθμιδωτή αυτή πυραμίδα, όταν ήταν έφορος αρχαιοτήτων στη περιοχή, αλλά που δεν ολοκλήρωσε τις έρευνές του, καθώς …μετατέθηκε ξαφνικά από τη Θήβα, δείγμα ότι το "επιστημονικό κατεστημένο" του χώρου του δεν επιθυμεί ανατροπές(!). Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι, δεδομένης της χρονολόγησης του μνημείου, εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξή της, τότε καθίσταται η αρχαιότερη στο κόσμο (πριν και αυτών της Αιγύπτου) και αναδεικνύει τον Ελληνικό Πολιτισμό προγενέστερο όλων των άλλων!
Οι έρευνες του κ. Σπυρόπουλου, γιά τις οποίες και του απονομήθηκε ο τίτλος του Υφηγητή του Παν/μίου Αθηνών, που χρονολογούνται από τον Απρίλη του 1973 και ακολούθησαν  προγενέστερες που είχαν γίνει από την ομάδα Κεραμόπουλου, έφεραν στην επιφάνεια εντυπωσιακά ευρήματα, αφού σκάβοντας από το κέντρο του τύμβου, κατέβηκαν σ' ένα πηγάδι 20 μέτρων και ανακάλυψαν ότι όλος ο λόφος του Αμφείου δεξιά και αριστερά ήταν κομμένος σε καταπληκτικές γαλαρίες ύψους 5μ. και πλάτους 1,5μ. Τις γαλαρίες είχε δει και ο Κεραμόπουλος όταν κόπηκε ο δρόμος, αλλά θεωρούσε πως ήταν υδραγωγείο. "Πρόθεσή μας ήταν να ρίξουμε το μικρό χωμάτινο χώρισμα που υπήρχε , ώστε να βγούμε στον δρόμο και να συνεχίσουμε ευκολότερα από το να κατεβαίνουμε διαρκώς με ανεμόσκαλα από το πηγάδι, αλλά δεν προλάβαμε. Μετατέθηκα ξαφνικά και το πηγάδι γέμισε τσιμέντο" αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος.
Από τότε ο ερευνητής δέχθηκε έντονη κριτική και πόλεμο, διότι τα ευρήματά του αυτά ανέτρεπαν τα έως τότε αποδεκτά. "Οι αντιδρώντες έχουν την εντύπωση ότι παλιότερα στην Ελλάδα κατοικούσαν μόνο τσοπάνηδες και ψαράδες. Δηλαδή, ενώ στον περίγυρο μας υπήρχαν υψηλοί πολιτισμοί (Μεσοποταμία, Τροία Αίγυπτος, Κρήτη) η Ελλάδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και αυτό γιατί έτσι αρέσει σε εκείνους που έπρεπε να εντάξουν τους “ινδοευρωπαίους” σε κάποια χρονολογία και μια από αυτές είναι το Αμφείο, το οποίο όμως τους διαψεύδει, αφού είναι αρχαιότερο από τις τυμβοχωήσεις που υποτίθεται πως συνδέονται με την εισβολή “ινδοευρωπαίων” στην Ελλάδα. Και για να στηρίξουν τις θεωρίες τους έφτασαν στο σημείο να πουν πως ο πολιτισμός στην Ελλάδα αρχίζει με την Μυκηναϊκή εποχή το 1600 π.χ και ότι τον δημιούργησαν αυτοί που ήρθαν από Ουγγαρία, Αφγανιστάν κ.α. Παραμύθια της Χαλιμάς, που δυστυχώς τα διδάσκονται σήμερα στα σχολεία μας" επεσήμανε ο Θ. Σπυρόπουλος, σε εκδήλωση με θέμα "Θηβαϊκά Δρώμενα σε Αρχαίους και Σύγχρονους Καιρούς", που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, προσθέτοντας: “Όχι κύριοι. Θα αναστραφεί αυτή η πορεία είτε το θέλετε είτε όχι. Θα καταλάβετε ότι στην Ελλάδα από το 2.500 π.χ μέχρι το 1750 π.χ υπάρχει μια τεράστια πολιτισμική ανάπτυξη που δεν ξανάγινε ποτέ. Όλη η Μεσογειακή ζώνη έχει επηρεαστεί από τον ελληνικό πολιτισμό. Και η ίδια η Αίγυπτος στην υιοθέτηση του πυραμιδικού σχήματος ακολουθεί την Ελλάδα. Και απόδειξη δεν αποτελεί μόνο το περίοπτο μεγαλόπρεπο ασύγκριτο μνημείο του Αμφείου. Θέτουμε υπό την κρίση της πόλης και των επιστημόνων το θέμα: Δέχεστε αυτά που περιγράφω ότι είδα, δέχεστε μήπως ότι είναι υδραγωγείο κατά τον Κεραμόπουλο ή μήπως πως αποτελεί φυσικό φαινόμενο; Ότι και να δέχεστε, αξίζει τον κόπο να διαθέσουμε ένα μεροκάματο για να αφαιρέσουμε αυτό το μικρό παραπέτασμα του χώματος και να μπούμε μέσα. Δηλώνω πως αν μπούμε μέσα, θα ανακαλύψουμε πως εκεί θα χωρέσει ολόκληρη η πόλη και είναι κρίμα να μας στερούν αυτή τη δυνατότητα”.

 Αναπαράσταση της Πυραμίδας.

 Ο αρχαιολόγος Θ. Σπυρόπουλος.



 Η εκπομπή που εφιέρωσε το "STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" σχετικά με το ΑΜΦΕΙΟ και τη "ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου