Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ (ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ) ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ!



Η ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΕΖΗΣΕ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ, ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΜΕ ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.


Ας δούμε τι λέει σχετικά ο μεγάλος μας στοχαστής.

"...Πιστεύω ότι το αστικό καθεστώς είναι ανίκανο πια να ρυθμίσει τις σύγχρονες ανάγκες κι ανησυχίες του κοινωνικού συνόλου διότι:
Ο ι κ ον ο μ ι κ ώ ς - στηρίζεται στη λ η σ τ ρ ι κ ή ατομική οργάνωση της παραγωγής και στην ά ν ι σ η κατανομή του πλούτου.
Κ ο ι ν ω ν ι κ ώς - δεν υπάρχει πια καμία η θ ι κ ή που να στηρίζει τις σ χ έ σ ε ι ς των ανθρώπων. Π ο λ ι τ ι κ ώ ς - η άρχουσα τάξη διαχειρίζεται την πολιτική εξουσία προς όφελος της, εις βάρος της μεγίστης πλειονοψηφίας του λαού και αποδείχνεται μ ά τ α ι η. Δεν υ π ά ρ χ ε ι πια στο αστικό καθεστώς ένα ανώτερο ι δ α ν ι κ ό που να δίνει ευγένεια και συνοχή στις ενέργειες των ατόμων και των κρατών.
Δεν υπάρχει πίστη - δηλαδή ένας υ π ε ρ α τ ο μ ι κ ό ς  ρ υ θ μ ό ς που να ρ υ θ μ ί ζ ε ι τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις των ατόμων. Η αστική τάξη γκρέμισε τη φεουδαρχία, απέδωσε - σε θαυμαστή ποσότητα και ποιότητα - ό,τι μπόρεσε στη σκέψη, στην τέχνη, στην επιστήμη και στην πράξη. Τώρα διαγράφει τη μοιραία καμπύλη προς τα κάτω. Ζούμε την παρακμή τούτη κι επομένως είναι πολύ δ ύ σ κ ο λ ο να την αντιληφθούμε. Όμως, τόσο είναι γοργή η αποσύνθεση, ώστε και οι πιο παχύδερμοι αρχίζουν να ανησυχούν.
Και διαγράφονται φανερά δύο ειδών προσπάθειες:
1. Άλλοι μάχουνται να συγκρατήσουν το αστικό καθεστώς, πολεμώντας κάθε αντίθετη ενέργεια και πράξη.
2. Άλλοι μάχουνται να το ρίξουν, αντικαθιστώντας το με νέο - κατά την πεποίθηση τους δικαιότερο και εντιμότερο - καθεστώς...''



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου