Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ...



ΣΤΟΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΔΙΟΓΚΟΥΜΕΝΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΕ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ... ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ... ΑΣ ΠΑΨΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕ! ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΦΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ... ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ...


Εκατομμύρια άνθρωποι εξευτελίζουνται και γονατίζουν γιατί δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί να στηλώσουν την ψυχή τους και τα κόκκαλά τους. Ανάθεμα, είπα, στην ομορφιά γιατί είναι άκαρδη και δεν νοιάζεται για τον πόνο του ανθρώπου.
Ας ταχτοποιήσουμε τις σκέψεις μας, ας ρυθμίσουμε την αγανάχτησή μας, ας οργανώσουμε τις επιθυμίες μας. Ας επιστρατευτούμε όσοι πιστοί! Ποιοι θα νικήσουν ; Οι πιο σοφοί; Oι πιο πολλοί; Οι πιο ξυπνοί; Οι πιο σήμερα δυνατοί ; Θα νικήσουν όσοι πιστεύουν.
Αχ! πότε να συνεργαστούμε, όλοι μαζί, σε μιαν επίθεση!
Ποιος φωνάζει ; Εμείς φωνάζουμε, τα δέντρα, τα ζώα, τα πλήθη! Κ'ύστερα σιωπή. Ξεχνάμε απο τεμπελιά, από συνήθεια, από φόβο. Μα ξάφνου πάλι η κραυγή σκίζει τα σωθικά μας.
Πρέπει καλά να βάλουμε στο νου μας πως δεν παραδίνουμε στα παιδιά μας ειρήνη μα πόλεμο. Εμείς σπέρνουμε τον άνεμο, αυτά θα θερίσουν την τρικυμία.
Να'μαστε απροσάρμοστοι, να η μεγάλη αρετή μας. Να μη βολευόμαστε, να'μαστε ανυπόμονοι, σκληροί, γιομάτη ανησυχία και πίστη, να θέλουμε το αδύνατο - σαν τους ερωτευμένους. Να ξέρουμε πως ό,τι λένε σήμερα δικαιοσύνη είναι οργανωμένη αδικία, κι ό,τι λένε ηθική είναι η βολική, ταπεινή συνεννόηση των άνανδρων. Και να μην το ανεχόμαστε.
Τι ανάγκη έχουμε εμείς από τα παλιά παραμύθια; Είναι ο άνθρωπος που πεινάει και φωνάζει. Είναι ο άνθρωπος που είναι σκλάβος και μάχεται για Λευτεριά.
Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος, κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος.
                                                                       
                                                                                                       (Ν.Καζαντζάκης)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου