Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ, ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ!



ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΝ, ΩΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ, ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!


H παγκόσμια δημοσιογραφία συγκλονίζεται, στις μέρες μας από μια μεγάλη είδηση-διαρροή. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν την συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Ανάμεσα τους βρίσκεται η EFG Eurobank (της οικογένειας Λάτση) και η Wind… Και όλως παραδόξως (;) τα Ελληνικά ΜΜΕ "ποιούν την νύσσαν", σαν να μην συμβαίνει τίποτα, παρ' όλο τον διεθνή θόρυβο..!
Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ICIJ είναι μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα φαινομενικά νόμιμο σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ λοιπόν αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα (!), αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ICIJ το σκάνδαλο είναι τεράστιο αφού τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι σχεδόν 2 φορές όσο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας (!), ενώ η φοροαποφυγή υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής από τη δημοσίευση των εγγράφων έχουν αποκαλυφθεί οι συναλλαγές 5 εταιρειών ενώ έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση άλλων 4. Οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι:
1. Badcock & Brown
2. EFG Group
3. Macquarie Group
4. Olayan Investments Company Establishment
5. Weather Investments
Η EFG Group είναι ένα διεθνές ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ενώ η Weather Investments έχει τον έλεγχο της Wind Hellas. Η Olayan ήταν υποψήφια στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει ποσοστό και στην Chipita. Είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης με συνεργάτη τον Κωνσταντακόπουλο αλλά δεν επιλέχθηκε τελικά. Η Badcock & Brown έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε αιολικά πάρκα.
Είναι δηλαδή σαφές ότι μιλάμε για εταιρείες με τεράστιο κύκλο εργασιών που παίζουν στα υψηλότερα κλιμάκια της οικονομίας της χώρας. Αυτά όσον αφορά "τα καθ' ημάς", ενώ σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ότι περίπου 350 μεγάλες πολυεθνικές, επί το πλείστον, εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Pepsi, IKEA, AIG, Coach, Deutsche Bank και Abbott Laboratiories έχουν κάνει κρυφές συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου που τους επιτρέπουν να φοροαποφεύγουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Εξ' άλλου κομβικής σημασίας είναι ο ρόλος της PriceWaterHouseCoopers, η οποία έχει βοηθήσει πολυεθνικές εταιρείες να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 548 συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου από το 2002 μέχρι το 2010, μέσω ενός πολύπλοκου φορολογικού συστήματος για να γλιτώνουν δισεκατομμύρια φόρων.
Το εντυπωσιακώτερο όλων από αυτές τις αποκαλύψεις, όσον αφορά εμάς τους Έλληνες, είναι ότι δύο ανώτατα στελέχη εμπλεκομένων εταιρειών, με αυτό το μεγάλο σκάνδαλο φοροαποφυγής, κρατούν τα ηνία σήμερα του Υπουργείου Οικονομικών και είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για τα δημόσια έσοδα..! Πρόκειται για τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών, που ήταν στέλεχος της EFG Group, και για την Γεν. Γραμματέα Εσόδων, που ήταν στέλεχος της PriceWaterHouseCoopers...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου