Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ: Η ΠΡΩΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.


Η ΠΡΩΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ DER SPIEGEL ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα στη 18χρνη Αλεξία Παπαιωάννου, που πρώτευσε στις φετινές Πανελλήνιες, πανηγυρίζοντας, όπως αναφέρει, τη διαρροή εγκεφάλων και ταλέντων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Στο άρθρο αυτό το περιοδικό δημοσιεύει δηλώσεις της 18χρονης μαθήτριας που αντί για κάποιο Ελληνικό πανεπιστήμιο, επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Γερμανία και παράλληλα αναλύει το γιατί οι νέοι, τα πιο λαμπρά μυαλά εγκαταλείπουν την Ελλάδα. "Η Αλεξία πέτυχε στη Νομική, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλη τη χώρα, αλλά θέλει να σπουδάσει στη Γερμανία, στη Χαϊδελβέργη και στο Μόναχο. Η απόφασή της αυτή προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή. Φαίνεται πως στην Ελληνική κοινή γνώμη δεν αρέσει ότι ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της χώρας προτιμά την πανίσχυρη Γερμανία" σχολιάζει ο αρθρογράφος. Η Αλεξία δηλώνει ότι θέλει να γίνει δημοσιογράφος, ότι αγαπά τη Γερμανία, ότι έχει πολλούς φίλους εκεί, καθώς επίσης ότι μιλάει γερμανικά και ότι ανυπομονεί να σπουδάσει και να ζήσει στο εξωτερικό. "Μέχρι πέρυσι, πίστευα ότι θα παραμείνω στην Ελλάδα, όμως, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, άλλαξα την απόφασή μου. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου, ανησυχώ λόγω της κρίσης και για το μέλλον". Η Αλεξία είναι μοναχοπαίδι και όπως εξομολογείται θα της λείψουν πολύ οι γονείς της. Ο πατέρας της εργάζεται στο τραπεζικό τομέα και η μητέρα της είναι δασκάλα. Οι γονείς της την ενθάρρυναν να ακούσει τα συναισθήματά της και τις επιθυμίες της.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, "η Αλεξία θα ενταχθεί σύντομα στην ομάδα των χιλιάδων νέων Ελλήνων φοιτητών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. 50.000 Έλληνες, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ είναι στο εξωτερικό και 7.000 από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι σε γερμανικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, 34.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, ποσοστό αυξημένο κατά 70% από πέρυσι". Στο ίδιο άρθρο σχολιάζεται επίσης το γεγονός, ότι παλαιότερα οι Έλληνες μαθητές επέλεγαν το εξωτερικό, όταν δεν έγραφαν καλά στις Πανελλαδικές, ενώ τώρα το κάνουν γιατί το βλέπουν σαν ένα εισιτήριο για ένα καλύτερο μέλλον.
Η συγκεκριμμένη είδηση αναδεικνύει το δυσάρεστο φαινόμενο, απότοκο και αυτό της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, σημαντικά "μυαλά" να εγκαταλλείπουν την Ελλάδα και να της στερούν το πιό πολύτιμο δυναμικό της, που είναι και μία από τις πιό σημαντικές ελπίδες της γιά τη μελλοντική ανάκαμψή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου