Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ-ΠΟΙΗΤΗΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ!


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ-ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2013.

Την ύψιστη διάκριση, αυτή του Νόμπελ Ειρήνης, θα διεκδικήσει ο Έλληνας, ποιητής και γιατρός Δημήτρης Κρανιώτης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος, μαζί με 76 άλλα μέλη του οργανισμού “Global Harmony Association” για το Νόμπελ Ειρήνης το 2013, ως συγγραφείς του βιβλίου για την παγκόσμια ειρήνη “The ABC of Harmony”.
 Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης γιατρός-παθολόγος και αναγνωρισμένος ποιητής, γεννήθηκε το 1966 στο Νέσσωνα Λάρισας και κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τώρα ζει και εργάζεται στη Λάρισα ως ιατρός ειδικός παθολόγος, ενώ είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.
Εχει να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο, έχοντας εκδώσει επτά συνολικά ποιητικές συλλογές: Ιχνη (Λάρισα 1985), Πήλινα Πρόσωπα (Λάρισα 1992), Νοητή Γραμμή (μεταφρασμένη σε αγγλικά και γαλλικά, Λάρισα 2005), Dunes (Θίνες, μεταφρασμένη σε γαλλικά και ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2007), Edda (Εδδα, μεταφρασμένη σε γαλλικά και ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010), Iluzione (Ψευδαισθήσεις, μεταφρασμένη στα αλβανικά, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010) και Ενδόγραμμα (Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2010). Για το έργο του αυτό, έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στη Τσεχία γυρίστηκε ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σ' αυτόν, το οποίο προβλήθηκε το 2012 από την κρατική τηλεόραση.
Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 20 γλώσσες και έχουν δημοσιευθεί σε πολλές χώρες. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, όπως: Τo 2007 στην Ινδία, που ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Λογοτεχνίας από τη World Academy of Arts and Culture και το 2008 που αναγορεύθηκε ακαδημαϊκός από τη Διεθνή Ακαδημία Micenei της Ιταλίας. Επίσης το 2009 αναγορεύθηκε ακαδημαϊκός από την Ακαδημία Tiberina της Ρώμης, το 2007 εκλέχθηκε στις ΗΠΑ πρόεδρος του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (World Congress of Poets) και το 2011 τιμήθηκε ως Laureate Man of Letters (δαφνοστεφανωμένος) από την United Poets Laureate International (UPLI). Το 2011 διοργάνωσε το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ιδρύοντας το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης στη Λάρισα. Η συμμετοχή του σε λογοτεχνικές ενώσεις είναι και αυτή πολύ πλούσια. Είναι αντιπρόεδρος της United Poets Laureate International, αντιπρόεδρος της Ενωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού «Γραφή» του Δήμου Λαρισαίων και μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και διεθνών οργανισμών (WPM, IWA, UMEM, Poetas del Mundo, κ.ά.). Επιπροσθέτως έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, γεν. γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Λάρισας και διευθυντής σύνταξης του ιατρικού περιοδικού «Ιπποκράτης» στη Λάρισα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου