Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΘΛΙΒΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.


THN ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΡΕΙ ΤΙΣ "ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ", ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΝΕΕΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΖΟΦΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται στην Ελλάδα, όχι για να δώσει λύσεις, αλλά για να εξάρει τις μέχρι τώρα "προσπάθειες" της κυβέρνησης και να την ενθαρρύνει να συνεχίσει ακάθεκτη την ίδια... "επιτυχημένη πολιτική" της. Παράλληλα φέρνει μαζί του, σαν γνήσιος αποικιοκράτης ("χάντρες" στους ιθαγενείς), πρόταση για την δημιουργία μιας ελληνογερμανικής τράπεζας, την οποία θα προικοδοτήσει η Γερμανία με 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να έρθει συντομότερα η... ανάπτυξη. Είναι όμως δυνατόν να πιστέψει κανείς, ότι με ένα τόσο αστείο ποσό μπορεί να σταματήσει η κατρακύλα που έχουμε πάρει;
Τα οικονομικά μας στοιχεία, όπως παρουσιάζονται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" είναι απογοητευτικά και συγχρόνως χαρακτηριστικά του καταστροφικού δρόμου που βρισκόμαστε. Μέσα σε μιά τριετία η ύφεση διογκώθηκε στο 21% και η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 28% (με πάνω από το 60% να αφορά τους νέους). Υπάρχουν πολλοί μάλιστα που θεωρούν ότι, αν ληφθεί υπ' όψη και η αδήλωτη ανεργία, αυτή μπορεί να ξεπερνάει το 30% και ίσως να πλησιάζει το 35%, που θεωρείται στατιστικά και το όριο για να ξεσπάσει κοινωνική εξέγερση. Επίσης οι φόροι αυξήθηκαν κατά 500% και η φτωχοποίηση του πληθυσμού εκτινάχθηκε στο 38,5% (από το 27,6%). Αντίθετα η οικονομική δραστηριότητα καταποντίστηκε σε όλους τους τομείς, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την οικοδομή (άλλοτε "ατμομηχανή" της οικονομίας) -67% και τις επενδύσεις και τον τουρισμό να βρίσκονται περίπου στο μισό της προ μνημονίου απόδοσής τους.
Όλα αυτά πράγματι συνθέτουν μία πολύ ζοφερή εικόνα, που κάνει να φαίνονται τουλάχιστον ως προκκλητικά τα όσα περί "επιτυχίας" ακούγονται και στενεύουν, ημέρα με την ημέρα, τον ορίζοντα του κάθε Έλληνα, καθώς η ζωή του εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου