Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ: Η Ε.Ε. ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.


ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ: Η Ε.Ε. ΕΓΙΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΤΕ!

Η καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάϊν είναι γνωστή στην Ελλάδα για τις πολύ εύστοχες αναφορές της στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αυτή την εποχή της κρίσης και της απαισιοδοξίας. Αξίζει να δούμε τα όσα είπε στη συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή "Νέοι Φάκελοι".
Κατ' αρχάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους τη διάσωσή της, προσθέτοντας ότι ειπώθηκαν "ψέματα" στους Έλληνες και πεποίθηση της είναι, ότι υπάρχει μεν οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει και δημοκρατική κρίση και αυτό έχει ένα σημαντικό μερίδιο στα όσα συμβαίνουν. Αυτό, όπως υπογράμμισε, έχει σαν συνέπεια οι άνθρωποι να χάνουν την πίστη τους στην δημοκρατία και έτσι στους Έλληνες να περνά το μήνυμα ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αναφερόμενη ειδικότερα στην αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ο τρόπος που η υπόσχεση για πετρέλαιο και αέριο πλασάρεται στους Έλληνες είναι εξαιρετικά ανειλικρινής και άδικος, λέγοντας μάλιστα ότι κάποιοι πλασάρουν την πιθανότητα μίας μεγάλης ανακάλυψης υδρογονανθράκων σαν τον τρόπο εξόδου από την λιτότητα. Και συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα είπε ότι παίρνει πολύ καιρό να γίνουν οι έρευνες, να βγουν αποτελέσματα, να χτιστούν οι εξέδρες άντλησης και μετά να γίνει η εξόρυξη και να προκύψουν έσοδα... και στο μεταξύ είναι και πετρέλαιο και λιτότητα. Και συνέχισε: "Oι δανειστές της Ελλάδας θέλουν τα λεφτά σύντομα, και το αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιείται η κρίση ως αφορμή-πανικός για την αναζήτηση υδρογονανθράκων και τον εξαναγκασμό των Ελλήνων να θυσιάσουν την οικολογία".
Αναφερόμενη στο βιβλίο της, το "Δόγμα του Σοκ", εξήγησε ότι πρόκειται για μία φράση που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη χρήση των κρίσεων για να περάσουν αντιδημοφιλείς πολιτικές,  με κλασικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη, όπου έχουμε μια κρίση, που δημιουργήθηκε από τις τράπεζες, ξεκίνησε στη Γουόλ Στρήτ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στους ανθρώπους που δεν την είχαν δημιουργήσει...
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της γιά την ΕΕ:  "Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει γίνει μία φυλακή για τους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβουν. Γίνανε μέλη της Ένωσης τις καλές εποχές και δεν συνειδητοποίησαν ότι παρέδωσαν εθνική κυριαρχία και παρέδωσαν την δύναμη να μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία τους". Και συμπλήρωσε: "Επαναδιαπραγματευθείτε τους όρους του χρέους σας. Βγείτε από την ευρωζώνη μαζί με άλλες χώρες, σαν ένα μπλοκ. Ξεκινήστε μια νέα Ένωση. Κάντε κάτι!».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου